Allt behöver inte vara perfekt

Julklapparna, granen och det dignande julbordet i all ära. För Hanna Holst är det viktigaste med julen att få vara tillsammans med familjen. En gemenskap som präglas av omtanke och respekt för varandras olikheter – men också av insikten att inte alla har det lika bra.

– Julen är tuff för väldigt många, inte minst de som är ensamma. Därför känns det extra viktigt att vi som har våra familjer omkring oss visar tacksamhet och uppskattning.

Julfirandet hos familjen Holst i Malmö börjar på lillejulafton. Då samlas släkten i lägenheten på Gamla Väster för att förbereda inför julafton. Totalt 16 personer och en hel del som ska fixas.

Branteviks sill enligt eget recept, saffransgravad lax, julskinka, paté och ett par olika sorters kål. Och så den hemmagjorda glöggen, som traditionsenligt provsmakas dan före dan.

– Mindre söt och mera kryddig än den man köper i butikerna, berättar Hanna Holst.

Nytt för i år är att det finns en vegan i familjen. Det är 18-åriga dottern Irma som beslutat sig för att undvika all mat som kommer från djurvärlden.

– Allt som innehåller smör, mjölk, ost, fisk och kött går bort, men det finns mängder av recept på alternativ.

Hanna Holst, född Simonsson, kommer från en riktig prästsläkt. Farfar var präst, pappan och alla farbröderna likaså. Hon beskriver barndomens prästgårdsjular som stora med många kusiner men också väldigt varma och kärleksfulla. En gång under julhelgen hörde det till att barnen skulle följa med mamma och pappa till kyrkan.

– Midnattsmässa eller julotta, vi fick välja. Oftast blev det julottan eftersom vi barn var för trötta på julaftonsnatten.

Att gå i kyrkan under julen är fortfarande en viktig tradition. Som vuxen föredrar Hanna Holst midnattsmässan i S:t Petri kyrka.

– Att få slå sig ner i kyrkan och ta in lugnet och stillheten, det känns fortfarande väldigt rikt för mig, säger hon.

Till vardags arbetar barnmorskan Hanna Holst  som enhetschef på förlossningen i Malmö. En tjänst som innebär många administrativa uppgifter. Nackdelen är att det blir mindre av det kliniska arbetet. Fördelen är att det är enklare att vara ledig i samband med stora helger. Barnafödandet tar inte ledigt för att det är jul, så bemanningen på förlossningen är den samma alla andra dagar.

– Det är ju lite speciellt, både att jobba och att föda barn under julen. Vi försöker att få julandan att genomsyra verksamheten, vi har lite julmat, kanske någon julklapp och så kan det hända att vi sätter glitter i den första babymössan.

Med så mycket att tänka på, hur gör du för att undvika julstressen?

– Jag har det bra på det viset, eftersom min bror är krögare. Han brukar styra upp arbetet i köket. Sedan brukar jag tänka på vad som verkligen är viktigt, och fokusera på det. Allt behöver inte vara perfekt, avslutar Hanna Holst.

Hannas saffransgravade lax:

Ingredienser (till cirka 6 personer):

• 1 kg laxfilé
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl salt
  • 2 tsk vitpeppar, grovt stött
  • 1 g saffran
  • 2 dl dill

Så här gör du:

• Frys laxen 1-2 dygn innan det är dags att grava. Grava innan den är riktigt tinad.
  • Skär laxen i två benfria filéer, låt skinnet sitta kvar.
  • Stöt salt, vitpeppar, socker och saffran tillsammans. Gnid in kryddblandningen på laxfiléernas köttsida.
  • Hacka dillen. Placera laxbitarna ovanpå varandra och lägg rikligt med dill mellan.
  • Lägg laxen i en plastpåse. Grava i kyl i 1-2 dygn.