Varmt välkommen att bli medlem i Svenska kyrkan.

I Svenska kyrkan finns det en plats för dig som har frågor om tro, livet eller tankar kring dig själv. Du är välkommen oavsett vem du är. Kanske vill du engagera dig för rättvisa och en bättre värld, sjunga i kör, gå på kyrkans öppna verksamhet med ditt barn eller hitta stillhet och ro i en stressig vardag.

Som medlem i Svenska kyrkan:

• kan du gifta dig och bli begravd i kyrkan
  • bidrar du bland annat till verksamhet för barn och unga, körer, familjerådgvning och jourhavande präst
  • är du med och stöttar samhällets mest utsatta både i Sverige och utomlands
  • bidrar du till att kyrkobyggnaderna bevaras och kulturhistoriska värden förs vidare till kommande generationer.

Alla som döps blir medlemmar i Svenska kyrkan. Det går också bra att anmäla medlemskap hos den församling där man bor. Det gäller både om du vill bli medlem för första gången eller om du tidigare varit medlem och vill bli det igen. Här kan du läsa mer om medlemsavgiften i Svenska kyrkan (länk till svenskakyrkan.se).

Medlem genom dopet

Genom dopet blir man medlem i Svenska kyrkan. Både barn, tonåringar och äldre kan döpas. Rådgör med en präst i din församling om vilken förberedelse för dopet som kan bli aktuell i ditt fall.

• Du som lämnat Svenska kyrkan är välkommen tillbaka som medlem. Om du inte är döpt samråder du med en präst om vilken dopförberedelse som kan bli aktuell i ditt fall.
  • Du som är döpt i ett annat kristet trossamfund är välkommen som medlem i Svenska kyrkan. Något nytt dop behövs inte men församlingen erbjuder dig undervisning i Svenska kyrkans tro och lära.
  • Församlingen erbjuder undervisning och samtalsgrupper om dop och Svenska kyrkans tro till alla som önskar. Det kan ske på olika sätt beroende på var man bor.

Barnet som medlem

Barn som döps i Svenska kyrkans ordning blir medlem i Svenska kyrkan. Vårdnadshavare kan anmäla att deras barn ska vara medlem i Svenska kyrkan även om det inte är döpt. Barn över tolv år ska själva ge sitt samtycke.

Folkbokförd utanför Sverige

Om du inte är folkbokförd i Sverige kan du skriftligt anmäla medlemskap hos Kyrkostyrelsen, 751 70 Uppsala, e-post.

Tre sätt att bli medlem

SKICKA EPOST TILL
pastorsexp.malmo@svenskakyrkan.se och berätta att du vill bli medlem. Ge oss gärna ditt telefonnummer så ringer vi upp.

INTRÄDESBLANKETT
Du kan också fylla i blanketten för inträde i Svenska kyrkan som du skriver under och skickar till: Svenska kyrkan Malmö, Box 346, 201 23 Malmö eller lämnar till närmaste kyrkas expedition. Det går också bra att formulera sig fritt i ett vanligt brev. Här hittar du information om att bli medlem i Svenska kyrkan.

KOM IN I KYRKAN OCH BERÄTTA ATT DU VILL BLI MEDLEM
Besök en kyrkas expedition och berätta att du vill bli medlem i Svenska kyrkan. Du kommer då att få boka ett samtal med en präst. Här hittar du kontaktuppgifter till våra kyrkor

Fakta om kyrkoavgiften (medlemsavgiften)

Medlemsavgiften i Svenska kyrkan är inkomststyrd och största delen av avgiften går till arbetet i din lokala församling. Här kan du läsa mer om vad ditt medlemskap betyder och här kan du räkna ut din kyrkoavgift (medlemsavgift).

DIN KYRKOAVGIFT GÅR BLAND ANNAT TILL:
Arbete med sjuka
Stöd vid kriser
Barnverksamhet
Familjerådgivning
Stöd vid olyckor
Arbete med hemlösa

Avsluta ditt medlemskap?

UTTRÄDE UR SVENSKA KYRKAN
Som medlem är du viktig och du bidrar på olika sätt till kyrkans liv och verksamhet.

På hemsidan för Svenska kyrkan nationellt kan du läsa om hur du går tillväga för att gå ur Svenska kyrkan och även ladda ner en blankett för utträde ur Svenska kyrkan. Det kostar ingenting att avsluta sitt medlemskap i Svenska kyrkan. Läs om vad kyrkoavgiften och begravningsavgiften (som du ser på din deklarationsblankett) egentligen är för något.