Som ett svar på avsaknaden av akutinsatser i Malmö ordnar Kontrapunkt tillsammans med Svenska Kyrkan Malmö och Malmökretsen av Svenska Röda Korset en nattöppen värmestuga och ett solidaritetscenter för hemlösa och andra personer i behov under vinterns kallaste månader i Malmö.

Förra veckan rapporterades att den mätbara hemlösheten slår nya rekord i Malmö. Dessutom ökar antalet människor som faller utanför samhällets allt mer exkluderande skyddssystem i snabb takt. Enligt årets fattigdomsrapport från Stadsmissionen lever 15 procent av befolkningen i Sverige i eller i risk för fattigdom, och prognoser visar att 65 000 personer kommera att leva papperslöst i Sverige om tre år.

-Den extremt akuta bostadsbristen är inte det enda problemet. I ett allt hårdare samhällsklimat ökar antalet människor som går hungriga, och som har så små marginaler att till exempel behov av vinterkläder och nya skor skapar ekonomisk stress. Fattigdom och stängda dörrar skapar desperata människor, vilket riskerar leda till ökat våld. Hela samhället skulle vinna på en mer inkluderande och solidarisk politik. Vår akutinsats under vintern löser inte bostadsbristen men lindrar akut nöd och vi vill samtidigt vara ett exempel på att det är möjligt att göra annorlunda. Därför kallar vi verksamheten Solidaritet Värmer, säger Johanna Nilsson, aktiv på Kontrapunkt.

I Malmö Stads hemlöshetsräkning ingår endast personer som omfattas av socialtjänstlagen. För denna grupp skenar kostnaderna för dyra hotellövernattningar medan andra lösningar dröjer. Det finns dessutom ett stort antal människor som bor och befinner sig i Malmö och som inte ingår i denna räkning och som Malmö Stad inte anser ha rätt till de få insatser som finns. Det handlar om såväl svenska medborgare som personer som fått avslag i asylprocessen samt andra migranter från såväl Europa som utanför, men som bor i Malmö. För dessa finns nästan inga alternativ alls.

För samma summa som Malmö Stad lägger på hotellnätter för hemlösa per dag, drev Kontrapunkt förra året en nattöppen mötesplats under fyra månader. Det gav värme, trygghet och tak över huvudet för upp till 150 personer per natt och totalt 9 000 nattbesök.

-Vi har tillsammans med Kontrapunkt, Svenska Kyrkan och andra organisationer försökt samtala med Malmö Stad om behovet av härbärgen och akutinsatser, men de har tydligt meddelat att de inte nu ser några möjligheter för att varken finansiera, samarbeta eller stödja insatser som riktar sig till andra personer än de som omfattas av deras egna, säger Kerstin Larsson, Malmökretsen Röda Korset.

-Det verkar vara upp till oss Malmöbor att agera själva för att förhindra att människor fryser ihjäl på gatorna. Vi tror att vi är många som vill se ett varmare och mer solidariskt Malmö och uppmanar alla att stötta och hjälpa till efter förmåga att göra det möjligt, säger Johanna Nilsson, Kontrapunkt.

Verksamheten öppnar i december och håller öppet till slutet av mars.

Så här kan Malmöborna hjälpa till

Organisationerna efterfrågar just nu hjälp i form av donationer och volontärer. Eftersom organisationen drivs av ideella krafter och utan offentligt stöd blir Malmöbornas engagemang centralt för dess genomförande.

Donationer: matvaror, varma ytterkläder, skor, strumpor, underkläder, sovsäckar, filtar och hygienprodukter.
Matvaror: Kontrapunkt hjälper gärna fler butiker, producenter och restauranger att ta hand om sitt matsvinn.

Det här är Solidaritet Värmer

Period: december 2017 till mars 2018
Öppet för alla oavsett uppehållsstatus och utgår från individens egna bedömning av sina behov.
www.solidaritetvarmer.se

Solidaritet Värmer organiseras av Kontrapunkt och drivs ideellt i samarbete med Malmökretsen av Röda Korset och Svenska Kyrkan Malmö.

Nattöppen värmestuga

Drivs av Kontrapunkt i samarbete med Svenska Kyrkan i Malmö och Malmökretsen av Röda Korset. Det sker inte i Kontrapunkts lokaler, utan i en extern lokal. Värmestugan kommer vara öppen varje natt. Det kommer inte finnas sovplatser men det erbjuds värme, trygghet och tak över huvudet för personer i Malmö som saknar skydd för natten. I värmestugan kommer det att finnas varm mat, varm dryck och tillgång till wifi och toaletter.

Solidaritetscenter

Solidaritetscentret i Kontrapunkts lokaler på Norra Grängesbergsgatan kommer hålla öppet två  timmar per dag. Här är alla välkomna att hämta livsmedel, matlådor, kläder, filtar och hygienartiklar. Det erbjuds även möjlighet till samhällsinformation och asylrådgivning.

Centret fungerar som solidarisk omfördelningsplats av resurser. Genom att hjälpa affärer, företag och producenter att ta hand om matsvinn och utsorterade produkter kan samhällets överflöd kanaliseras till människor i behov.

Folkkök

På värmestugan kommer erbjudas ett mål varm lagad mat varje natt.

kontakt@solidaritetvarmer.se