Svenska kyrkan lanserar gratis webbspel om reformationen i Malmö för barn och unga

Nu kan barn och unga lära sig mer om reformationen i Malmö och stadens reformator Claus Mortensen i ett nylanserat dataspel på nätet. Bakom spelet står pedagoger i Svenska kyrkan Malmö och Värby församling, i samarbete med Lunds universitet och mellanstadielärare i Malmöområdet.

Spelet och läromedlet vemsreformation.se tar sin utgångspunkt i Läroplan för grundskolan 2011 och är tänkt att användas i mellanstadiet som en del i undervisningen om den skånskdanska reformationen. Här får barnen testa sina kunskaper om reformationens konsekvenser för kyrkan, staden och dess invånare. Spelet kan med fördel kompletteras med en stadsvandring i Malmö och ett studiebesök i S:t Petri kyrka. Till spelet hör också en lärarhandledning med diskussionsfrågor.

Fakta om spelet

• Speltid ca 20 minuter.
  • Kan spelas fristående eller användas som del av temaarbete.
  • Kan spelas i större grupp på storbildsskärm, i mindre grupper och enskilt.

Vems reformation? är framtaget i samarbete med Sinikka Neuhaus, lektor och sakkunnig på Lunds Universitet, mellanstadielärare i Malmöområdet och testgrupper inom målgruppen, på initiativ av Svenska kyrkan Malmö och Svenska kyrkan Värby församling. Läromedlet är byggt av företaget Savvy Solutions Skövde.

Mikaela Almberg, församlingspedagog Svenska kyrkan Malmö

Jesper Ödemark, församlingspedagog Värby församling

Spela spelet Vems reformation? (extern länk)

Lärarhandledning till spelet Vems reformation? (pdf)