Planera ett dop

I kyrkan är dopet alltid glädje och fest.

Det kan göras mycket enkelt och med få förberedelser om man vill. I en del kyrkor anordnas Drop in-dop, det vill säga en dag då det bara är att komma och bli döpt.

När man ska göra något utöver det vanliga är det många saker att tänka på. Checklistan längst ner på sidan kan vara en hjälp för dig att förbereda dopet. Använd punkterna i checklistan som det passar dig. Varken dopklänning eller faddrar är ett krav för att det ska bli dop.

Inför samtalet med prästen

Tänk gärna igenom vilka frågor du har kring dopet. Vilka önskemål du har om psalmer och musik. Finns det någon i familjen eller bland vännerna som du vill be läsa något i kyrkan? Fråga om fotografering i kyrkan. Vill du göra en egen dopagenda, tala med prästen.

På dopdagen

Vem ansvarar för familjens kamera? Tag gärna bilder efter gudstjänsten kring dopfunten, glöm inte att ha med dopljuset. Ta med ombyteskläder för barnet, och allt annat som du kan behöva.

När ska dopet ske?

Ett dop kan ske när som helst. Barnet behöver inte döpas en viss tid efter födseln. Du kan döpas som bäbis, som barn, som ung eller som vuxen. Det är helt upp till er.

Koppla av och njut av dopet

Dopgudstjänsten är en speciell stund i ditt liv, njut av den och koppla bort tankarna från allt annat. Känn att själva gudstjänsten bär alla som är där och att prästen är den som leder och ansvarar för gudstjänsten.

Barn är välkomna i gudstjänsten! De får gärna röra sig i kyrkan, läsa en bok, rita, eller göra något annat. Tag gärna med något som barnen tycker om att göra. Barnen kan också vara aktiva i själva gudstjänsten genom att t ex dela ut psalmböcker, hälla upp dopvatten. Tala med prästen om detta.

Att tänka på

• Hur vill du ha dopdagen?
  • När vill du ha dopet?
  • Vilken kyrka vill du vara i?
  • Vilka ska vara med?
  • Hur vill du fira efter gudstjänsten?
  • Vill du ha faddrar och vem ska du i så fall fråga?
  • Kontakta den kyrka där du vill ha dopet: boka tid med prästen, eventuellt med kyrkomusikern
  • Dopklänning (om man vill): låna av kyrkan, av släkten, av vänner, köpa eller sy?
  • Festen: ska vi ha någon, var ska den vara, vad ska vi bjuda på, vem kan vi be om hjälp? Det finns möjlighet att låna församlingshem till dopkalas.

BOKA DOP

pastorsexp.malmo@svenskakyrkan.se