Gräddstuvad spenat och andlig spis

Hungriga hemlösa och missbrukare. Men också patrullerande poliser, lunchlediga läkare och busschaufförer samt pensionärer som söker någon att prata med. Runt Svenska kyrkans rullande soppkök, ”Hipsamopeden”, finns plats för alla.

– Här gör vi inte skillnad på människor, säger Anders Johansson, präst i S:t Maria kyrka.

Det är en helt vanlig tisdag i mars. Klockan är ett par minuter i tolv och vid Pressbyrån på Södervärn har en liten grupp människor samlats. De spanar otåligt i riktning mot S:t Maria kyrkas tegelklädda klocktorn. Strax hörs det numera lika välbekanta som välkomnande ljudet av en moppemotor som närmar sig. Ett par minuter senare lyfter Sammie Blomdahl på locket till det rullande soppköket.

– Gräddstuvad spenat och kalkonbacon, informerar han de församlade och slevar upp de första rykande heta portionerna.

Grytan rymmer mellan 40 och 50 portioner, men som mest har vi serverat 80 personer på en dag, berättar Sammie Blomdahl vidare. Det är Sammie som sätter menyn och ansvarar för inköp av råvaror och matlagning. Ibland med hjälp av andra volontärer i S:t Maria kyrka vid Södervärn.

Initiativtagare till projektet är prästen Anders Johansson, före detta kyrkoherde i Brobyförsamling utanför Kristianstad men sedan förra sommaren verksam som präst i S:t Maria kyrka. Idén till det rullande soppköket fick han en sen natt när han låg vaken och funderade, berättar han.

– Det slog mig att vi skulle skaffa en Hipsamoped till församlingen och bygga om den till soppkök.

LIVETS BRÖD
Sagt och gjort. Med pengar från en fond som förvaltas av Lunds stift inhandlades en vanlig flakmoppe. Den målades i gult och rött och lådan i fronten där maten förvaras försågs med bibelcitatet ”Jag är livets bröd. Den som kommer till mig skall aldrig hungra”, hämtat ur Johannes 6:35.

Texten kan tolkas på mer än ett sätt. Projekt Hipsamopeden handlar nämligen inte bara om att bjuda hungriga Malmöbor på gräddstuvad spenat och kalkonbacon. Tanken är att även kunna erbjuda andlig spis i form av samtal och en stunds samvaro för dem som önskar det.

– Alla är välkomna, men vi vänder oss i första hand till dem som inte har mat för dagen, människor som vill bli befriade från missbruk och starta ett nytt liv. Vi bjuder även in till Mariakyrkan, där vi har frukost och samtal varje vardag mellan 8:30-11:00.

– Vill en person prata om Gud så gör vi naturligtvis det, men det är inget krav, säger Anders Johansson.

Tanken är att kyrkan ska fungera som en länk till kommunen och de sociala myndigheter som erbjuder behandling för missbrukare. När behandlingen väl är avslutad ska kyrkan även finnas där som en uppsamlande kraft. En gemenskap att söka sig till när vardagen gör sig påmind.

Än så länge sker det mesta av arbetet med Hipsamopeden på frivillig basis. Ett 20-tal volontärer har anmält sitt intresse för att hjälpa till. I förlängningen hoppas Anders Johansson att kyrkan ska kunna erbjuda både en betald deltidssysselsättning – kanske genom samarbete med arbetsförmedlingen – och någon form av övergångsboende där de rehabiliterade missbrukarna kan bo tills de fått stabilitet i tillvaron.

SÖDERVÄRN OCH MÖLLAN
Hipsamopeden finns på Södervärn två dagar i veckan, tisdagar och onsdagar mellan klockan 12:00-14:00 närmare bestämt. Dessutom finns den på Möllevångstorget varje fredag mellan 19:00-21:00.

– Ett jätteschysst initiativ, konstaterar en ung man vid namn Mayi som nyfiken stannat till utanför Pressbyrån.

Han är på hemväg efter att ha besökt en kompis. Det är första gången han gör ett stopp vid Hipsamopeden.

– För mig får de gärna komma hit varje dag, även på helgerna, säger han mellan tuggorna och får medhåll av en annan ung man, Jemal.

– Det här var hur gott som helst!

Jemal är hemlös sedan i januari i år, då han blev utslängd från sin lägenhet. Han har inte ätit på två dagar. Morgonen har han tillbringat på Vårdcentralen vid Södervärn ”eftersom man inte blir utkastad därifrån”, berättar han.

Klockan har blivit 13.30 när Sammie Blomdahl och hans kollegor skrapar upp det sista av den gräddstuvade spenaten ur grytan.

– Åtgången har varit strykande. Precis som vanligt, konstaterar han och lägger tillbaka locket.

Fotnot: Hipsamoped är Göingeslang för det sydskåningar vanligtvis kallar flakmoppe.

Bild och text: Göran Engström

S:ta Maria kyrka