Hos Ann-Marie finns både hjärte- och stjärterum

Ann–Marie Freij framför julkrubban i Fosie kyrka.

För Ann-Marie Freij handlar julen om gemenskap. Den är ett tillfälle att samla hela familjen: barn, barnbarn och barnbarns barn.

– Vi börjar firandet på Luciadagen med att jag bjuder på middag. Det har blivit en tradition. Kommer alla så blir vi runt 20 personer i min trerummare. Visst är det lite trångt, men finns det hjärterum så finns det stjärterum, säger Ann-Marie Freij.

Och hjärterum finns det gott om hos Ann-Marie Freij. Under hela sitt vuxna liv har hon levt med och för Svenska kyrkan, bland annat som kyrkovärd i Fosie församling och förtroendevald för POSK, Politiskt obundna i Svenska kyrkan, i Malmö kyrkofullmäktige. Fram till pensionen för tio år sedan arbetade Ann-Marie Freij som ekonom på stiftet i Lund, och fram till helt nyligen satt hon även med i styrelsen för Stadsmissionen. Dessutom brinner hon för Svenska kyrkans internationella arbete.

– För mig är det viktigt att se världen och att tänka på andra, konstaterar hon.

I höstas – efter två mandatperioder som ordinarie ledamot i kyrkofullmäktige – valde Ann-Marie Freij att trappa ner sitt kyrkopolitiska engagemang.

– Det var mitt eget beslut. Jag är 74 år och kände att det skulle vara skönt att ta det lite lugnare. Det är dags att släppa fram någon yngre. Men jag kommer att sitta kvar som ersättare i fyra år till.

Ann-Marie Freij växte inte upp i ett troende hem. Visst hände det att familjen gick i kyrkan, men det var långt ifrån regelbundet. Ett av hennes starkaste julminnen från barndomen är när hon följde med farmor och farfar på julotta i Svedala kyrka.

Riktigt nyfiken på den kristna tron blev hon först när det var dags för hennes egna barn att konfirmera sig – något som till en början kändes långt ifrån självklart.

– Vi diskuterade det mycket hemma, och för mig blev det lite av en väckarklocka. Det tände ett ljus och en nyfikenhet hos mig. Jag kände att jag ville ge mina barn en kristen tro.

Julafton kommer Ann-Marie Freij att spendera ihop med sina barn och barnbarn och deras familjer. Starten går klockan 11 på förmiddagen, då hon bjuder alla på julgröt. Efter gröten är det dags att sätta upp julkrubban, en tradition även det som uppskattas inte minst av de yngsta.

På eftermiddagen blir det julfirande med julmat och julklappar hemma hos en av sönerna.

Vad blir det i paketen i år?

– Jag har skaffat två vackra julkrubbor. Men det är en överraskning, så vi får hoppas att de som ska få det inte läser det här, säger Ann-Marie Freij och skrattar finurligt.

– Sedan avslutar jag julafton med att gå på midnattsmässa i Fosie kyrka. Det har jag gjort i många år, och jag tycker att det är så skönt.