Många spännande möten i Brasilien

Brasilien, Costa Rica, Filipinerna och Tanzania.
Genom Svenska kyrkans utbytesprogram – ”Ung i den världsvida kyrkan”– får svenska ungdomar varje år chansen att besöka människor och kyrkor på andra håll i världen.
En av dem är 20-årige Otto Nilsson Wimar, som i höstas tillbringade tre månader i Brasilien.

Det var en resa full av intryck. Nya spännande miljöer och kulturer, men det som framför allt gjorde intryck på Otto Nilsson Wimar var mötena med alla nya människor.

– Jag minns framför allt en ung kille, Pedrinho, som jag träffade när vi spelade fotboll på stranden. Efter matchen, när de andra gick ner och badade, satt vi kvar i sanden och pratade. Han var bara 12 år gammal, men såg redan väldigt tyngd ut. Han berättade att han kom från slummen och att han var orolig för framtiden. Han var osäker på hur mycket äldre han skulle komma att bli, berättar Otto Nilsson Wimar, som efter hemkomsten funderat mycket på hur Pedrinho har det.

– Tyvärr tänkte jag inte på att ta hans kontaktuppgifter.

VILL UT I VÄRLDEN

Han har alltid haft en längtan att komma ut i världen, så när chansen att söka till Svenska kyrkans utbytesprogram ”Ung i den världsvida kyrkan” dök upp tvekade han inte.

Programmet har funnit i lite olika skepnader sedan 1990-talet. Idag finns samverkanskyrkorna i Brasilien, Costa Rica, Filipinerna och Tanzania. Varje år får mellan 14–18 ungdomar från hela landet chansen att åka iväg.

PROJEKT MOT VÅLD OCH DROGER

Otto Nilsson Wimar pratar grundläggande spanska och hade hoppats att få komma till Costa Rica. Istället blev det alltså Brasilien, där han stannade i tre månader från september till november.

– De första 1,5 månader tillbringade jag i en förort till Rio de Janeiro, Niteroi, där jag bodde hos en värdfamilj ihop med pastorn i församlingen. Efter det flyttade jag till södra Brasilien, till Giruá, som är ett litet samhälle med 17 000 invånare nära gränsen till Argentina.

Målet med utbytesprogrammet är att ge unga människor en chans att mötas och utbyta tankar om livet, tron och kyrkans roll i världen. Man är en ambassadör för Svenska kyrkan, men har samtidigt stora möjligheter att själv forma innehållet i utlandsvistelsen.

Otto Nilsson Wimar berättar att han under första halvan av resan tillbringade mycket tid tillsammans med pastorn som han bodde ihop med.

– Han drev olika projekt mot bland annat våld och droger. Vi besökte skolor, pratade med ledarna i slumområdena och höll workshops i rapmusik och breakdance. Det var som ett slags mission, men utan flygblad, konstaterar Otto Nilsson Wimar.

REKOMMENDERAR ANDRA ATT ÅKA

Andra halvan av resan var väldigt annorlunda. Värdfamiljen som han bodde hos var medlemmar i en stor församling. Kyrkan hade en central roll för invånarna i det lilla samhället. En mötesplats, berättar Otto Nilsson Wimar.

– Dagarna tillbringade jag mestadels hos en lantbrukarfamilj, och jag fick många frågor kring svenskt jordbruk. Jag svarade så gott jag kunde, och det jag inte visste fick jag ta reda på.

Hur gick det med språket då, lyckades ni göra er förstådda?

– Jodå, det fanns inga andra språkkrav än engelska för att bli placerad i Brasilien. Dessutom pratar jag grundläggande spanska, som ju påminner lite om portugisiskan.

Efter hemkomsten har Otto Nilsson Wimar besökt kyrkor och församlingar i Lunds stift och berättat om sina upplevelser och erfarenheter.

Kan du rekommendera andra att göra samma resa som du?

– Definitivt!

Text/bild: Göran Engström

Om Otto Nilsson Wimar

Ålder: 20 år
Bor: född i Malmö men bor i Lund där han läser på läkarprogrammet
Familj: mamma, pappa, storebror och flickvän

Fakta Ung i den världsvida kyrkan

Programmet har funnits sedan 1990-talet. Totalt skickas 14-18 deltagare från Sverige ut varje höst. Varje vår kommer lika många deltagare från samverkansländerna till Sverige.
Den som söker till programmet ska vara mellan 18-30 år, intresserad av internationella frågor, samt vara eller ha varit aktiv i Svenska kyrkan.
Läs mer om Utbytesprogrammet: Ung i den världsvida kyrkan