Ömhetsbevis – att sätta ord på det svåra

– Jag har sagt att ”kom hit här så möter vi Gud tillsammans”, säger Marie. Hennes hem har de senaste tio åren varit en mötesplats för människor. På denna mötesplats har hon lett meditationsgrupper, bokprojekt och mässor i en miljö som är trygg för de som känner att det finns något större än de själva, och är nyfikna på att utforska vad det är.

Den nära relationen med Gud

Gud har länge varit i centrum för Marie, men efter att hon klev in i kyrkan december 2013 och blev aktiv i sin hemförsamling blev Gud mer personifierad, levandegjord, för henne. Hon hade då just haft det första stora boksläppet för en antologi som heter ”Värdefulla röster”. 20 kvinnor hade under ett år arbetat på antologin tillsammans med Marie, där de delade varsin sann historia ur sitt liv. Projektet lät dem berätta om sin erfarenhet och genom att dela berättelsen hjälpa andra kvinnor.

– Att få lov att se att sanningen befriar oss, att få lov att sätta ord på det svåra, traumatiska, hemliga. Men man måste få göra det i en trygg miljö som inte är dömande, säger Marie och fortsätter,

– De blev hjälpta av skrivandeprocessen, när de ”lyfte på locket” kom många starka känslor fram.

Men att leda personer till helande är inte alltid enkelt, efter att antologin var klar blev Marie oerhört trött. Dels för att projektet togflera månader längre tid än planerat, men också för att hon inte kunde överge de kvinnor hon lärt känna. Då fick Marie en plötslig och mycket stark känsla.

– Gud talade plötsligt till mig och sa ”gå på mässa”. Jag googlade och såg att det fanns en mässa redan samma kväll. Där klev hon in och det blev startskottet på att gå på mässa flera gånger i veckan och få en helt ny, närmre och personligare relation till Jesus, Gud som Fader och den Heliga Ande.

En hemmakyrka

Mässan som Marie gick på den kvällen leddes av prästen Berth Löndahl, de fick god kontakt direkt och sedan den kvällen stöttar han Marie i hennes arbete. Deras relation är innerlig, Berth är förbedjare för Maries samtalsgrupper och en gång i månaden håller han mässa hemma hos Marie.

– Det handlar om att servera den kristna tron i ett sammanhang som inte är klassiskt kyrkligt för att kunna nå fram. Det är svårt för många att närma sig kristentro och andlighet, men mässorna i mitt hem kan bli som ett mellansteg, säger Marie och fortsätter,

– Samma sak är det med min utställning och mina böcker. Jag riktar mig till den målgruppen av kvinnor som på djupet längtar efter ett liv i kallelse utan att veta hur de ska hitta fram. För många är kyrkan av någon anledning det sista alternativet man kommer på. Jag har sett att många har en längtan, men som de inte tror kan mötas upp i Jesus. På ett vis blir jag en länk där det finns möjlighet att pröva på och förstå.

Ömhetsbevis

Boken Ömhetsbevis av Marie Ek Lipanovska

Boken Ömhetsbevis som är grunden för utställningen med samma namn var egentligen aldrig menad att betraktas med andras ögon. Det var Maries dagboksanteckningar och illustrationer, ett undersökande av hennes relation till Jesus, och vem Jesus säger att hon är.

– Att läsa texterna är att öppna dörren rakt in i min själ, rakt in i min kommunikation med Gud. Jag har inte justerat något för andra människors ögon, säger Marie och fortsätter,

– När jag skrev och ritade detta var jag i djup själslig smärta, jag skrev ståendes i mitt eget sår och ropade till Jesus, Gud och Heliga ande och sa ”Hjälp mig!”. När jag tittar tillbaka på den tiden så var jag verkligen i mörker. Livet var extremt svårt och jag hade slagit i botten av utmattning. På något vis är jag så trött att jag inte orkade göra något annat än att vara i dessa här möten med Gud och Jesus. Jag orkade inte ens skriva som jag brukar, utan jag fick teckna istället.

Utställningen Ömhetsbevis består av 14 teckningar. Underutställningen i Bunkeflo Strandkyrka var bilderna uppsatta på var sida av den avlånga foajén, besökaren hade på det viset möjlighet att fysiskt gå i Maries resa, genom att gå mellan bilderna.

– Jag har märkt att när jag vågar vara sårbar, vågar visa min smärta, ledsamhet eller att jag har det svårt, så öppnar sig modet i andra. Plötsligt kommer någon och delar med sig av de djupa känslor de själv bär på, säger hon.

Illustrationer av Marie Ek Lipanovska

Om Marie Ek Lipanovska

Namn: Marie Ek Lipanovska
Ålder: fyller 50 i år
Bor: Bunkeflo
Familj: 3 vuxna barn och katten Snäckan

Utställningen Ömhetsbevis

14 bilder som började som dagboksanteckningar som under april och maj funnits i Bunkeflo kyrka. Kontakta Marie via marie.eklipanovska@gmail.com eller hennes webb www.enbok.se för att ställa ut utställningen i din kyrka och läsa mer om utställningen.