Sista gudstjänsten firad i Tomasgården

Onsdag 10 januari firades den allra sista gudstjänsten i S:t Tomas kapell i S:t Tomasgården. Under överinseende av kontraktsprost Gudrun Erlanson togs kapellet ur bruk efter att ha fungerat som gudstjänstlokal i nästan 50 år. På onsdag, 17 januari, går flyttlasset till den nyrenoverade Fosie prästgård.

Gudstjänsten präglades av tacksamhet för det som varit och nyfikenhet och hoppfullhet inför framtiden.

– Vi känner tacksamhet för att Tomasgården fått vara ett hem för vila, lovsång, möten och stillhet. Nu lämnar vi platsen tillbaka och låter den bli till välsignelse för andra, sa kontraktsprost Gudrun Erlanson när hon efter gudstjänsten sammanfattade sina tankar.

S:t Tomasgården har sedan 1969 varit en social träffpunkt för många boende i området. Ett ställe dit man kunnat gå för att träffa folk, ta en fika, prata lite. I arbetet med att minska antalet fastigheter i Svenska kyrkan Malmö har huset sålts till Malmö stad.  Kyrkans verksamhet flyttar istället till närbelägna Fosie prästgård som genomgått en grundlig renovering. Flytten väcker ett visst vemod hos många, men även förhoppningar inför framtiden.

-Det känns lite sorgligt att huset är sålt, men jag tror och hoppas att det kommer att bli bra. Jag tycker det är roligt att man har bevarat och rustat upp prästgården. Trädgården är så vacker, säger Annika Foung som har bott i området sen 1973.

Lennart Hansson, präst och arbetsledare för arbetslaget i Tomasgården, delar Annikas känslor.
Flytten har inneburit en hel del jobb för honom och arbetslaget, men nu ser han fram emot att flyttlasset ska gå i nästa vecka.

-11 februari öppnar verksamheten i Fosie prästgård. Det blir samma utbud som tidigare. Vi tänker börja så och sen får tiden utvisa hur verksamheten kan utvecklas, säger Lennart Hansson.

Sista gudstjänsten i S:t Tomas kapell avslutades med att alla närvarande hjälptes åt att plocka ner alla kyrkliga föremål från väggar och altare. I procession bars kors, kalk, ikoner och de andra kyrkliga inventarierna ut ur kapellet och dörren stängdes. Utanför väntade fika och samtal om svunna tider och idéer för framtiden.

Inget är beständigt, allt förändras. Även kyrkan.