Föreläsningar – Våren 2018

28/1 kl 16.00 i Församlingssalen:
”Att vandra i Ordet: Evangelikala kristna och Israel”?
Med Aron Engberg forskare och doktor i kyrko- och missionshistoria vid Lunds universitet.

Varje år samlas tusentals evangelikala pilgrimer i Jerusalem för en vecka full av karismatiska gudstjänster varvat med politiska föreläsningar, utflykter, och marcher genom stadskärnan i hyllning av staten Israel; den stat som man upplever att Gud på ett alldeles Israel särskilt sätt har utvalt. Många väljer också att stanna i Israel som volontärer på obestämd tid för att, som man säger, ”välsigna Guds folk”.

Denna rörelse, som i forskningen kallas ”kristen sionism”, väcker ofta mycket starka känslor både bland förespråkare och motståndare, kanske för att Israel har en alldeles särskild plats i kristet minne, men också för den blandning av politisk aktivitet och religiös inlevelse som rörelsen manifesterar. Men vad är det som driver dessa pilgrimer och volontärer? Varför är Israel så viktigt att man dedikerar flera år av sitt liv till landet och folket som bor där? Dessutom, vad innebär denna integration av en national-stat i kristen symbolik och teologi och hur blev det så här?

Föreläsningen bygger på ett långvarigt fältarbete bland evangelikala kristna i Jerusalem vilket också låg till grund för föreläsarens doktorsavhandling.

För mer information:

Präst Stefan Gummesson 040-27 90 89

Församlingsexpeditionen 040-27 90 72

Ingång under kyrktornet, Fridhemstorget.
Adress för färdtjänst: Ribersborgsvägen 12.

(Härifrån kan man köra ända fram.)