Stilla veckan och påsken – Vad är det vi firar?

Palmsöndagen inleder stilla veckan. Det är en tid som leder fram till de tre heliga dagarna då vi firar påskens mysterium – Jesus död, begravning och uppståndelse. Händelserna under stilla veckan rymmer starka konstraster och skiftningar från jublande glädje till rädsla, svek och hat som sedan förbyts till förundran och nytt mod. Stilla veckan och påsken handlar om Jesus väg genom död till liv. Berättelserna om korset och den tomma graven ger oss ett tolkningsmönster för världens situation idag och för våra erfarenheter av död, rädsla och kärlek. Livet segrar över döden.

Palmsöndagen
Den här dagen red Jesus in i Jerusalem på en åsna. Förväntan i staden var extatisk och folket sjöng och bröt av palmkvistar som de lade på marken där Jesus red fram. De hyllade honom som en kung och hoppades att han skulle bli deras räddning.

Skärtorsdagen
Under skärtorsdagen förtydligade Jesus kärleksbudets innebörd då han tvättade sina lärjungars fötter och sa: ”den störste bland er ska vara som den yngste, och den som är ledare ska vara som tjänaren.” På kvällen delade Jesus den sista måltiden med sina lärjungar, en måltid med bröd och vin, som fortfarande firas varje söndag i gudstjänstens nattvard. Samma kväll blev Jesus förrådd av Judas med en kyss och bortförd.

Långfredagen
På fredagen hade alla förväntningar och all sång vänts till hat och skrik. Jesus blev dömd till döden av Pontius Pilatus och korsfästes på ett ställe som kallades Golgata. Strax innan Jesus gav upp andan ropade han: ”Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?”. En romersk officer som bevakade avrättningen och hörde och såg allt som skedde, sa då: ”Den mannen måste ha varit Guds son.”

Påskafton
Jesus är död och vilar i sin grav. Detta är en dag av stillhet och väntan på undret.

Påskdagen
Tidigt på söndagsmorgonen gick några sörjande kvinnor till Jesus grav med väldoftande kryddor och oljor. När de kom fram var stenen bortrullad från graven och de såg de att den var tom. Genom Jesus uppståndelse blev världen förändrad – livet har besegrat döden.

Annandag påsk
På vägen till Emmaus berättar två lärjungar om korset och den tomma graven för en okänd man som går med dem. På kvällen när de ska äta och brödet bryts känner de igen mannen – det var Jesus som vandrat med dem hela vägen.

”Döden är uppslukad och segern är vunnen.
Död, var är din seger? Död, var är din udd?”