Om kyrkan

S:t Pauli kyrka är en unik kyrka.

Den är stor, ursprungligen den största samlingslokalen i Malmö. Kyrkan byggdes i den just torrlagda Östra Rörsjön. Den är placerad mitt i ett kors som utgörs av de alléförsedda Kungsgatan och S:t Pauli kyrkogata.

Går man in i kyrkan faller blicken på altartavlan i öster, målad av Mårten Eskil Winge, och består av tre delar. I mitten Jesu förklaring (Matt 17:1-8), till vänster Johannes döparen och till höger Paulus som är den apostel som gett kyrkan dess namn.

Denna så kallade rundkyrka ritades av arkitekt Emil Langlet, byggdes under ledning av byggmästare C. Mortens och invigdes den 26 november 1882. Kostnaden för byggnaden samt inventarier uppgick till kronor 244.107.78. Kyrkan har, förutom ett huvudtorn, 12 småtorn som kan symbolisera Jesus och hans tolv lärjungar. Huvudtornet är krönt av ett guldkors med en krans som kan påminna om Guds Andes låga och den första pingstdagen.

Följ med på en historisk resa
Titta på ett bildspel som visar S:t Pauli kyrkas historia och området Rörsjöstaden. Bildspelet visades första gången under sommaröppen kyrka 2009 och är sammanställt av Anna Wangesten.

Hissen
Vår hiss i kyrkan har inte kapacitet för tyngre lyft, t.ex. har Permobiler inte kunnat använda hissen. Kontrollera därför noga i förväg om ni kommer med rullstol eller liknande.