Om kyrkan

S:ta Maria kyrka eller Mariakyrkan, som den ofta kallas, ligger i hjärtat av de anrika gamla arbetarkvarteren i Möllevången. Kyrkan uppfördes 1928 efter ritningar av August Ewe och Carl Melin och är granne med Södervärns vattentorn.

Kyrkan rymmer ca 450 besökare och är till formen en basilika med mittskepp och två sidoskepp. Byggnaden är murad av rött fasadtegel med sadeltak som är klätt med lertegel.

10644112_1705818866315425_2704665721770187202_o

Kyrkans interiör med vita odekorerade väggar, domineras av en monumental mosaik av Bo Beskow placerad på korväggen som föreställer Jesus som stillar stormen. Ena långväggen upptas av sju kvadratiska fönster, som symboliserar de sju skapelsedagarna. Altaret, liksom predikstolen, är av Ölandssten och Dopfunten är tillverkad på Orrefors glasbruk och signerad Sven Palmqvist.

1963 byggdes den om till nuvarande utformning. Arkitekter var Thorsten Roos och Bror Thornberg. Kyrkan erhöll då sitt nuvarande namn. Vid denna ombyggnad tillbyggdes ett  församlingshem mot Södervärnsgatan, liksom terrassen och klocktornet mot Nobelvägen. Källarvåning, bottenvåning, andra våningen och vind inrymdes i huset. 1988 byggdes förråd, wc och textilskåpsrummet på församlingshemmets gamla scen. Ommålning invändigt har utförts av hela kyrkan 1990 och nu senast 2015, har en stor uppfräschning gjorts på källarplan.

12093-t4e4b9fa8-m2048-x98ec5769

I vapenhuset finns ett fönster, också av Bo Beskow, som föreställer Maria, Jesu moder, som kyrkan fått sitt namn efter. Orgeln från 1965 är byggd av A. Mårtenssons orgelfabrik i Lund.

I dag präglar närheten till Möllevångstorget och dess mångkulturella miljö hela verksamheten – allt från gudstjänstlivet till de vardagliga aktiviteterna. Mariakyrkan präglas också av ett stort diakonalt tänkande och rymmer bland annat Citydiakonalen och Marias klädförråd.