När du behöver prata

Hos Svenska kyrkan kan du få stöd genom samtal med en präst eller diakon. De finns närvarande, lyssnar och delar det du vill prata om.

Gratis och öppet för alla – oavsett medlemskap

Samtal kostar ingenting och du kan komma upprepade gånger. Du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende för att be om ett enskilt själavårdssamtal. Alla är välkomna. För präster och diakoner är tron på Gud självklar. Men du behöver inte prata om Gud, läsa bibeln eller be när du talar med en präst eller diakon.

Tystnadsplikt

Vid enskild själavård har prästen absolut tystnadsplikt. Det finns inga undantag från tystnadsplikten. Även om den som samtalat med prästen vill att prästen ska föra det vidare går det inte. Diakonen har också tystnadsplikt, men till skillnad från en präst kan en diakon bli kallad att vittna i en rättegång. En diakon får också bryta tystnadsplikten när det handlar om brott.

Boka samtal hos präst/diakon i Svenska kyrkan Malmö

Ring växeln på telefon 040-27 90 00

”A place to be” på Emporia köpcenter

Mötesplats som riktar sig till alla människor oavsett livsåskådning. Här ges tillfälle att samtala om existentiella frågor, stora som små. En präst eller diakon från Svenska kyrkan i Malmö är närvarande torsdagar kl 13.30-15.30 vid röda torget på plan 2 på Emporia. För mer information: kontakta Lotta Fång, präst 040-27 93 45.

Universitetskyrkan

Till Universitetskyrkan vid Malmö universitet är studenter och även personal välkomna för enskilda samtal. Hör av dig till universitetskyrkanmalmo@gmail.com Mer information hittar du på unprastmalmo.wordpress.com

Kraftstationen – för dig mellan 16-25 år

Oavsett vem du är eller hur du definierar dig så finns det rum för dig på Kraftstationen och någon som lyssnar när du behöver prata.
Läs mer på svenskakyrkanmalmo.se/kraftstationen

Jourhavande präst på 112

Nattetid kan du vända dig till Jourhavande präst som har telefonjour kl. 21-06 alla dagar. Ring 112 och be att få prata med Jourhavande präst. Du kan också chatta eller skicka ett digitalt brev. Läs mer på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast

Kyrkans jourtjänst 

Du kan också få stöd av en medmänniska via Kyrkans Jourtjänst. Du kan välja att ringa eller ta kontakt via webbtjänsten SOS-brevlådan. De som jobbar för Kyrkans Jourtjänst är volontärer utbildade för uppgiften. De har tystnadsplikt. Självklart får du vara anonym i samtalet. Jourtelefonen är öppen vardagar kl. 13-21 och lör-sön-helgdag kl. 16-21, året om. Ring 031-800 650. Läs mer på sos.svenskakyrkan.se

Kontaktuppgifter

Boka tid för samtal med präst/diakon i Svenska kyrkan Malmö
Växel: 040-27 90 00

Jourhavande präst
Ring 112 och be att få prata med en präst. Telefonjour kl. 21-06 alla dagar.

Kyrkans jourtjänst
Ring 031-800 650. Jourtelefonen är öppen vardagar kl. 13-21 och lör-sön-helgdag kl. 16-21, året om