ORGELPUNKT MALMÖ vill vara ett forum för dig som älskar orgelmusik. Här försöker vi samla all information om orgelrelaterad verksamhet i Malmö.

Det handlar om konserter, lunchmusik, undervisning, orgeldemonstrationer, visningar och andra evenemang. Här finns också möjlighet att läsa om en del av Malmös orglar.

Har du ett intressant bidrag till Orgelpunkt Malmö, går det bra att höra av sig till Mats Hultkvist som är ansvarig för Orgelpunkt Malmö.

ORGELKONSERT

Internationella solister
I S:t Petri kyrka, S:t Johannes kyrka och S:t Andreas kyrka (och även ibland i Malmös övriga kyrkor) ges ambitiösa orgelkonserter på hög nivå, ofta med internationellt kända solister.

Introduktion
Före vissa orgelkonserter i S:t Johannes kyrka ges en konsertintroduktion på orgelläktaren (se kalendariet i foldern Orgelpunkt). Vid utvalda konserter erbjuds vip-platser på orgelläktaren för ett begränsat antal besökare. Intresse för detta kan anmälas till Mats Hultkvist.

Alternativa program
I S:t Petri kyrka har man ofta alternativa program med filmmusik, dataspel, Astrid Lingren-tema etc. På After Work-konserterna har det skapat intresse för även mer fördjupande konsertupplevelser.

Lunchmusik
Förutom de större konserterna, ges kortare program i form av lunchmusik (ca 20 minuter) onsdagar kl 12.10 i S:t Petri kyrka och torsdagar kl 12.10 i S:t Johannes kyrka (Lunchmusiken i S:t Johannes kyrka är för tillfället inställd på grund av renovering av kyrka och återupptas under hösten 2017).

ORGELVISNING

Gruppvisningar
De större orglarna i Malmö är vidunderliga instrument, men också fantastiska maskiner och grandiosa byggen. Det går bra att boka orgelvisning för en grupp (organister, skolklass, arbetskamraterna på firman, vännerna före festen). Är du intresserad av en visning? Kontaktuppgifter hittar du till höger.

Läs om orglarna i S:t Andreas kyrka
Läs om orgeln i S:t Johannes kyrka
Läs om orglarna i S:t Petri kyrka

UNDERVISNING

Vill du lära dig spela orgel?

För nybörjare
De flesta av Svenska kyrkans församlingar i Malmö bedriver undervisning i orgelspel. Man kan börja spela orgel redan som barn och det är inte nödvändigt att ha spelat piano tidigare.

Avancerad undervisning
Det bedrivs även undervisning på högre nivå, både för den som vill spela orgel som hobby och för den som seriöst siktar på att komma in på en kantors- eller organistutbildning. Vi kan även erbjuda undervisning i de kompletterande ämnen som behövs för att ta sig in på utbildningarna. Undervisningen är gratis, men antalet platser är begränsat. Ta kontakt med Maja Malmström eller Mats Hultkvist om du vill veta mer.

I foldern Orgelpunkt hittar du de orgelkonserter som hålls inom den närmaste tiden.
Ladda ner Orgelpunkt (pdf)

KONTAKTUPPGIFTER

Bokning av orgelvisning
Kirsebergskyrkan, Maja Malmström E-post
Oxie kyrka, Karin Henningsen E-post
S:t Andreas kyrka, Anders Johnsson E-post
S:t Johannes kyrka, Mats Hultkvist E-post
S:t Matteus kyrka, Sofia Hernqvist E-post
S:t Petri kyrka, Carl Adam Landström E-post
Tomasgården; Karin Werger E-post
Skolvisning (teknik), Cecilia Dreisig E-post

Anmälan orgelundervisning
Hyllie kyrka, Charlotta Holmgren E-post
Kirsebergskyrkan, Maja Malmström E-post
Oxie kyrka, Cecilia Dreisig E-post, Karin Henningsen E-post
S:t Johannes kyrka, Mats Hultkvist E-post
S:t Mikaels kyrka, Emelie Ekberg E-post
H. Trefaldighetskyrkan, Per Myrstener E-post
Tygelsjö kyrka, Åse Lindberg Christensen E-post

BYGG DIN EGEN ORGEL AV KARTONG

Kyrkomusiker Åse Lindberg Christensen visar hur du bygger en kartongorgel av yoghurtförpackningar.