Sjömanspräst

Ett stenkast från centrum, i den del av Malmö där den nya moderna och kunskapsorienterade staden växer som allra mest, ligger Kyrkans hus – Sjömansgården.

Granne med hamnen, Högskolan och World Maritime Universitys nya lokaler är det svårt att tänka sig ett bättre läge för en kyrka som inte nöjer sig med att vara en del av den moderna, mångkulturella stadens utveckling – utan har som ambition att i samarbete med andra organisationer vara med och leda den.

Sjömansprästen
Sjömansprästen har sitt arbetsrum i de låga, typiskt skånska tegellängorna. En stor del av arbetstiden tillbringar han dock på fältet, i hamnen och ombord på fartyg, där han samtalar och ger stöd åt sjöfarts- och hamnpersonal – både i andliga och mer vardagliga praktiska frågor.

Sjömanskyrkans historia
Sjömanskyrkan i Malmö bildades i början av förra seklet. 1928 tillträdde den första sjömansprästen sin tjänst. Kyrkan hyrde till en början lokaler på Jörgen Kocksgatan, i nära anslutning till Skeppsbron. Men lokalerna var opraktiska och verksamheten växte, i mitten av 1960-talet upplät Malmö stad en större tomt med befintliga byggnader, den så kallade Sjömansgården, åt den nybildade stiftelsen Sjömanskyrkan i Malmö.

Några år senare invigdes de nyrenoverade lokalerna, som i dag utgör ett pittoreskt inslag i den moderna stadsbilden. På Nicolaidagen, den 6 december 1969, invigdes S:t Nicolai kapellet. Det är uppkallat efter sjömännens och fiskarnas skyddshelgon Nikolaus av Myra eller Nikolaus undergöraren.

Kyrkan hus
År 1992, efter en ekonomiskt tuff period, såldes Sjömansgården till Malmö Pastorat. Sjömansgården fungerar idag under namnet Kyrkans hus och som är ett pastoralt och administrativt centrum för Svenska kyrkan Malmö. Runt S:t Nicolai kapell utvecklas en öppen och tillgänglig pastoral miljö med ett regelbundet gudstjänst- och andaktsliv. Och flera organisationer, bland annat Sjöfartsföreningen, Rydhbergsgastarna och Sjömansgårdens Pensionärsklubb, håller regelbundet sina möten här.

KONTAKTA SJÖMANSPRÄSTEN

Sjömanspräst Jan Ståhlfors,