Allhelgona – tid att minnas dem som lämnat oss

Allhelgona är den helg på året då vi tillsammans med människor i Sverige och världen uppmärksammar och minns dem som lämnat det här livet. En helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla.

Lördagen den 2 november, Alla helgons dag, är en dag då många besöker kyrkogården för att tända ljus. I kyrkorna firas minnesgudstjänster och andakter under hela helgen. De flesta kyrkor har öppet för ljuständning och reflektion. Det kan vara svårt att veta hur man kan stödja någon som sörjer. Via länken nedan hittar du tips på hur du kan hjälpa till. I kyrkan kan du få stöd i din sorg. Med jämna mellanrum startar sorgegrupper och leva vidare-grupper, mer information hittar du här nedan.

Besök en kyrkogård och tänd ljus
Under Allhelgonahelgen hålls samtliga kyrkogårdar öppnaHär. Personal från Malmö Kyrkogårdsförvaltning finns på plats för information och rådgivning lördagen den 2 november från kl 10.00 på följande kyrkogårdar: Bunkeflo, Fosie, Gamla kyrkogården, Glostorp, Husie, Limhamn, Oxie, S:t Pauli, Tygelsjö, Västra Klagstorp, Västra Skrävlinge och Östra.

Tänd ljus och be en bön för dem du saknar på bönewebben
Vi behöver få lämna över vår maktlöshet till den som är större än allt vi kan tänka. Bön förändrar och fördjupar, bön gör något med oss. Med hjälp av Svenska kyrkans bönewebb kan vi göra våra böner synliga, både för oss själva och för andra. Skriv din bön, tänd ett ljus eller gör både ock genom din mobil, läsplatta eller dator.

Hjälp någon i sorg
Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Sorg kan inte botas, men genom att dela den kan sorgen göras mer uthärdlig. Vi har samlat tankar och konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

Få stöd i sorgen
Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Det finns en läkande kraft i att få dela sin sorg med andra som befinner sig i samma eller liknande situation. Svenska kyrkan Malmö ordnar leva vidare/sorgegrupper under hela året.

Det här händer i kyrkorna under Allhelgonahelgen 1-3 november