Allhelgona – tid att minnas dem som lämnat oss

Allhelgona är den helg på året då vi tillsammans med människor i Sverige och världen uppmärksammar och minns dem som lämnat det här livet. En helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla.

Alla helgons dag infaller i år lördagen den 31 oktober och alla själars dag söndagen den 1 november.

Tänd ljus på kyrkogården

Kyrkogårdarna i Malmö har öppet som vanligt och på alla helgons dag, lördag den 31 oktober finns personal på plats på de större kyrkogårdarna. På grund av rådande pandemi och att många människor söker sig till kyrkogårdarna den här lördagen behöver vi tillsammans hjälpas åt att göra ditt besök så säkert som möjligt. Läs mer på Malmö kyrkogårdsförvaltnings webbplats om vad som kan vara bra att tänka på inför ditt besök på kyrkogården i allhelgona

Öppet för ljuständning i kyrkorna

Pandemin påverkar även allhelgonafirandet i Malmös kyrkor. De flesta kyrkor har öppet för ljuständning och firar gudstjänster som kan ske antingen på plats i kyrkan eller digitalt på webben. Även i kyrkorna behöver vi hjälpas åt att göra besöket så säkert som möjligt genom att visa hänsyn och respekt för varandra. Följ de anvisningar som finns i respektive kyrka om att hålla avstånd. I kalendern längre ner på den här sidan kan du se vad som händer i Malmös kyrkor under allhelgonahelgen. För att se vad just din kyrka erbjuder och när det är öppet, kan du hitta länkar till alla Malmös kyrkors hemsidor här.

Få stöd i sorgen

Har någon i din närhet drabbats av sorg? Det kan vara svårt att veta hur man kan stödja någon som sörjer. Här kan du få tips på hur du kan vara ett stöd till någon i sorg. Har du själv nyligen mist en anhörig eller vän kan du få stöd av kyrkan i din sorg. Med jämna mellanrum startar sorgegrupper/leva vidare-grupper där man får dela sin sorg med andra som befinner sig i samma eller liknande situation.

Vill du veta mer om allhelgona?

Alla helgons dag
firas alltid mellan den 31 oktober och den 6 november. Det är en dag för att uppmärksamma alla helgon, kända som okända. Läs mer om alla helgons dag

Alla själars dag
infaller söndagen efter alla helgons dag. Traditionellt är det den dag man minns och hedrar sina döda närstående. Läs mer om alla själars dag

Läs mer om vad det är vi firar under allhelgona

Besök en kyrkogård och tänd ljus
Under allhelgonahelgen hålls samtliga kyrkogårdar öppna. Personal från Malmö Kyrkogårdsförvaltning finns på plats för information och rådgivning lördagen den 31 oktober från kl 10.00 på följande kyrkogårdar: Bunkeflo, Fosie, Gamla kyrkogården, Glostorp, Husie, Limhamn, Oxie, S:t Pauli, Tygelsjö, Västra Skrävlinge och Östra.

Tänd ljus och be en bön för dem du saknar på bönewebben
Vi behöver få lämna över vår maktlöshet till den som är större än allt vi kan tänka. Bön förändrar och fördjupar, bön gör något med oss. Med hjälp av Svenska kyrkans bönewebb kan vi göra våra böner synliga, både för oss själva och för andra. Skriv din bön, tänd ett ljus eller gör både ock genom din mobil, läsplatta eller dator.

Så kan du finnas där för någon som sörjer
Ingen människa ska behöva vara ensam i sin sorg. Sorg kan inte botas, men genom att dela den kan sorgen göras mer uthärdlig. Vi har samlat tankar och konkreta tips som gör det lite lättare för oss som medmänniskor att finnas där för någon som sörjer.

Få stöd i sorgen tillsammans med andra
Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Det finns en läkande kraft i att få dela sin sorg med andra som befinner sig i samma eller liknande situation. Du är inte ensam i din sorg. Svenska kyrkan Malmö ordnar leva vidare-/sorgegrupper under hela året.

Det här händer i kyrkorna under Allhelgonahelgen, 30 oktober - 1 november