Att öppna för fred inom sig själv
och att räcka fred till en medmänniska
är synonymt med att öppna sig för Gud
och vilja ge Guds kärlek vidare

Orden är hämtade från Svenska kyrkan Malmös vision: Att öppna för fred inom varje människa, att skapa fredens möjlighet i Malmö och i världen. Genom att dela liv och tro med varandra blir främlingens levda verklighet vår och tillsammans skapar vi en ny och annorlunda verklighet. Eller med Tranströmers ord: Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv.

Jag och min assistentkollega Tina tar hissen upp till sjätte våningen. Amina bjuder på kryddigt nejlikete från Somaliland och lussekatter från Coop Konsum Nydala. På knagglig svenska och flytande engelska pratar vi om Amina och hennes man Mustafes våldsamma flykt till Sverige på 90-talet och oroar oss för den nuvarande flyktingströmmen.

Ängeln Gabriel och Maria, profeten Mohammed, olika versioner av Noaks ark, SFI och månggifte hinner vi också med innan Mustafes zappar efter nyheterna mellan parabolens alla utländska kanaler. Ryktet säger nämligen att påven Franciskus har dansat i Nairobi under sin Afrikaturné. Och att han är på väg till Centralafrikanska republiken för att uppmana till försoning mellan muslimska och kristna grupper. Påvens fredsresa får vänta. De ordinarie nyheterna från CNN har ersatts av en minnesceremoni från Paris där man hedrar offren från terrorattacken i Paris för två veckor sedan.

President François Hollande håller tal om hur de skyldiga har förrått sin Gud: Terroristerna vill splittra oss, och få oss att vända oss mot varandra. De kommer att misslycka. De har en dödskult men vi har kärleken till livet.Vardagsporträtten på de 130 personer som dödats sveper förbi på tv-skärmen och franska, chilenska, mexikanska, tyska, amerikanska, portugisiska, belgiska och rumänska namn läses sakta upp. Uppkrupna i skinnsoffan delar vi den tysta minuten med resten av världen, ända tills Mustafes sätter ord på det självklara och samtidigt obegripliga:
–Look. Han pekar mot tv:n. They are all so young, only 24 years old!
Han fortsätter att peka på skärmen med några sekunders mellanrum som om han inte kan begripa att det hänt:
– Look, only 23 years old!
– Look, it´s terrible, only 27 years old!

Amina berättar att hon är rädd. Rädd för att röra sig fritt ute i Malmö. Terrorhoten kommer allt närmare. Kanske är det en tidsfråga innan Malmö attackeras?
– That is not Islam. The Koran tells us it´s totally forbidden to kill anybody.

Samtalet leder över till det som förenar oss. En Gud och en mänsklighet. Vad kan vi göra för att bana väg för fred? Tänk om vi i Malmö och världen skulle kunna bygga fredsfabriker, som min prästkollega Boris predikade om häromdagen, som bidrar till fredsbyggande relationer istället för som i Sverige bygga vapenfabriker som understödjer våld och krig?
I boken Fred är vägen till fred menar KG Hammar att fred inte enbart är frånvaro av våld. Verklig fred är också närvaro av frid, äkta relationer och omsorg om varandra. Mustafes och Amina var från början bara två av många namn på de gula post-it-lapparna på skrivbordet. Två främlingar. Till slut blev siffrorna i deras telefonnummer en röst. Efter några samtal en välbekant karaktäristisk röst. Till slut blev jag så sugen på att lära känna Mustafes och Amina att jag bjöd hem mig själv på en kopp te. Till slut blev Mustafes och Amina så sugna på att träffa kollegan Tina att de bjöd hem henne på en kopp te.

Och nu hoppas vi få bjuda våra nyfunna vänner på årets julfest.

Ebba Älverbrandt, diakon i Fosie församling, Fosie kyrka