Lunds stifts orgelspelarkurs 17 – 27 juni 2019 i Tygelsjö kyrka utanför Malmö.

Under två veckor har 11 deltagare i åldrarna 8-25 år träffats för att tillsammans utforska ett av de mest komplexa och kraftfulla instrument som finns; orgeln.

Praktiska orgellektioner har varvats med teoripass, pianoteknik, körsång och gehörsövningar. Dessutom gästade rytmikpedagogen Monica Andersson kursen och ledde två pass med fokus på musik och rörelse.

”För att förstå orgelns uppbyggnad började vi med att bygga miniorglar av mjölkkartonger” berättar en av lärarna för kursen; Åse Lindberg Christensen som arbetar i Tygelsjö kyrka. ”Under kursen har vi också gått igenom hur man spelar på orgeln från grunden, sjungit i intervaller och pratat om harmonik. Vi har också övat på att dirigera, provat att spela i olika rytmer, talat om taktarter och stämt orgelpipor” fortsätter Åse.

Pojke spelar orgel

Orgelspelarkurs i Tygelsjö kyrka 2019

Åse Lindberg Christensen visar hur orgelpipor ser ut.

Utflykter gjordes till flera kyrkor i Malmö samt till Stora Hammar i Höllviken, Lomma och Börringe. Deltagarna fick prova att spela på de olika orglarna och medverkade dessutom i en musikandakt och en middagsmässa under veckan.

”Kursen har getts varje sommar minst tio tillbaka men i år var upplägget lite annorlunda då vi var stationerade i en kyrka istället för på Musikhögskolan, där vi har varit tidigare år. Miljön här omkring Tygelsjö kyrka är fantastisk och den nygamla norska orgeln, som sedan drygt ett halvår klingar här, är ett makalöst instrument som gett både oss lärare och elever stor inspiration under veckorna” berättar Maja Malmström, en av lärarna som till vardags arbetar i Kirsebergkyrkan i Malmö.

Lärarna på kursen var Maja Malmström, Staffan Plantin och Åse Lindberg Christensen.
De deltagare som var 8-12 år deltog endast första veckan.

Fakta:
Orgel är ett blåsinstrument med pipor ordnade i stämmor och med mekanisk lufttillförsel, spelat från en eller flera klaviaturer och således även ett tangentinstrument.

Orgeln är det största av alla musikinstrument. En person som spelar orgel kallas organist.
Orglar finns oftast i kyrkor, men i större konsertsalar kan det stå en konsertorgel – dock i förhållandevis liten utsträckning i Sverige. På stumfilmens tid hade man biograforglar i större biografer. (källa: Wikipedia)