Kvinna med kort hår och glasögon klädd i blå skjorta.

Katrin Johansson, arbetsledare på städenheten i Svenska kyrkan Malmö.

Ingen ska tveka att komma till kyrkan av rädsla för att de offentliga ytorna inte hålls rena från bakterier. Inte ens i coronatider.
Det säger Katrin Johansson, som tillsammans med Gunilla Svensson är arbetsledare för Svenska kyrkan i Malmös duktiga lokalvårdare.

– Det är inte större risk att bli smittad här än någon annanstans. Tvärtom, vi som arbetar här har alla en gedigen utbildning, lång erfarenhet av att städa och vi tar det här med corona på största allvar, säger hon.

Totalt har Svenska kyrkan i Malmö ett trettiotal lokalvårdare. Tillsammans håller de rent i fler än etthundra lokaler, allt från kyrkor, kapell och församlingssalar till kontor, dagis och verkstäder.

I kyrkans lokaler rör sig varje vecka tusentals människor i alla åldrar, och att hålla rent och snyggt överallt har alltid varit högt prioriterat.
I influensatider är detta extra viktigt, påpekar Katrin Johansson, som själv har över trettio års erfarenhet av lokalvård – de senaste nio åren som arbetsledare i kyrkan. Coronautbrottet har inneburit att man delvis har fått ändra städrutinerna, både när det gäller vilka ytor som ska prioriteras och hur städningen ska utföras.

– Vi är väldigt noga med att torka av ytor där man har händerna, som dörrhandtag, trappräcken, bord och stolar. Matsalar och kök är också högprioriterade, säger Katrin Johansson.

En nyhet är att kyrkan köpt in högeffektiva desinficerande torkdukar som ska ta död på upp till 99,9 procent av bakterierna. För att säkerställa att personalen inte utsätts för onödiga risker har även deras rutiner ändrats något. Till exempel är det nu ett krav att de måste använda handskar, alla rekommenderas att byta kläder dagligen och golvmoppar och städdukar ska tvättas ofta – helst i 90 grader.

Just nu pratas det mycket om corona runt kaffebordet säger Katrin Johansson. Hon märker en viss oro och osäkerhet, både bland personal och besökare. Själv känner sig Katrin Johansson trygg.

Vilka råd har hon då till dem som undrar hur man bäst undviker bakterierna?

– Tvätta händerna ofta. Handsprit är bra men ersätter inte tvål och vatten. Byt och tvätta dina kläder ofta, gärna i 60 grader. Håll lite avstånd till människor du möter. Informera dig, undvik spekulationer och lyssna på vad experterna säger.

Text: Göran Engström