Hoppas du fått hem ett nytt nummer av vårt kyrkmagasin Genombrottet i brevlådan. Numret med temat DEMOKRATI. Här kan du läsa vad en av Limhamns kyrkas förtroendevalda, Johanna Axerup, säger om just demokrati och att vara vald i förtroende;

Demokratin fyller 100 år. Hur skulle du vilja beskriva denna 100-åring?
För mig är demokrati något fantastiskt! Det är något vi måste vara rädda om. Demokratin ger oss möjlighet att få tycka vad vi vill och uttrycka det. Jag brukar alltid skydda demokratin genom att säga: ” Jag kanske inte delar din åsikt. Men jag kommer slåss för din möjlighet att uttrycka den.”

Har det påverkat dig eller förändrat dig att vara vald i förtroende?
Samtidigt som att vara vald i förtroende medför ansvar är det inte något jag tänker på varje dag. För mig innebär det att vara förtroendevald att jag har möjlighet att påverka. Även om jag är vald i förtroende och även om jag då har ett ansvar inför dem som valt mig, så tycker jag det när viktigt att jag själv formar mitt eget sätt att vara förtroendevald på. För mig är det viktigt att min egen övertygelse och det jag brinner för kommer fram. Jag skulle aldrig kunna vara förtroendevald för något jag inte står för. När det uppstår konflikter mellan mig egen övertygelse och åsikter för dem jag företräder, då är jag ärlig inför det och har inga problem att öppet visa att jag inte håller med. Att vara förtroendevald innebär inte att vara en marionettdocka, utan jag tycker det är viktigt att visa att även om man är förtroendevald är man en människa med åsikter och tankar.
Så för att svara på frågan har det inte förändrat mig speciellt mycket att vara förtroendevald. Men det har påverkat mig genom att jag nu är mer övertygad om vad jag tycker och känner om livet, samhället och världen.

Vad är det bästa/sämsta med att vara förtroendevald?
Det bästa med att vara förtroendevald är att jag har fått en uppgift att värna om verksamheten. En uppgift att ta ansvar. För mig finns det inget sämst med att vara förtroendevald, det är bara det att ibland känns det som jag inte räcker till. Att jag skulle vilja göra mer än jag egentligen hinner med.