Påsken i kyrkan: varför firar vi påsk och hur firas den?

Påsken är kyrkans största helg. Vi firar till minne av Jesu Kristi lidande, död och uppståndelse. Alla dagar från skärtorsdagen fram till annandag påsk kallas i folkmun för ”påsken”. Men det är egentligen påskdagen, den dag då Jesus uppstod, som inleder veckan påskveckan. Upplev hela dramat i kyrkan!

Vad händer i Malmös kyrkor i påsk?

VECKAN FÖRE PÅSK KALLAS FÖR STILLA VECKAN ELLER PASSIONSVECKAN
Det är den sista veckan i fastan och dagarna innan Jesus korsfästs. Stilla veckan börjar på palmsöndagen och fortsätter fram till påskafton. Under stilla veckan hålls ofta andakter eller gudstjänster som berättar om vad som hände under de sista dagarna i Jesus liv. Det är ett drama som brukar kallas passionsdramat. Gudstjänsterna kallas passionsgudstjänster.

palmsöndagen handlar bibeltexterna som läses i kyrkan om när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Då togs han emot som en kung av folket som viftade med palmblad av glädje och sjöng Hosianna. Onsdagen i stilla veckan kallas dymmelonsdag. Då bytte man förr i världen ut kyrkklockans metallkläpp mot en kläpp av trä, en dymmel. Då lät klockklangen dovare.

Torsdagen under stilla veckan kallas för skärtorsdagen. Då äter Jesus för sista gången med sina lärjungar – den sista måltiden – den första nattvarden. Senare på natten, när Jesus och hans lärjungar har samlats i Getsemane trädgård, grips Jesus av de romerska soldaterna. På långfredagen blir Jesus dömd till döden. Han får själv bära sitt kors till Golgata och blir korsfärst bredvid två rövare.

Svenska kyrkan har tagit fram en så kallad Getsemanevandring, en meditation där vi i tanken stannar upp på de platser där Jesus var under sina sista dygn, innan han korsfästes. En av platserna är trädgården Getsemane. Vid varje station får vi tänka på vad som hände, be och fundera över hur det rör oss i dag. Länk till Getsemanevandring på www.svenskakyrkan.se

VECKAN EFTER PÅSK KALLAS FÖR PÅSKVECKAN
Jesus är nu uppstånden och genom det visar Gud att det onda vi gör och som sker hela tiden är besegrat. Allt det som tynger vår värld, allt som hindrar livet, allt som stänger till våra hjärtan och stänger ute livet, rullas bort. Det rullas bort precis som stenen framför Jesus grav var bortrullad. Det är centrum i kristen tro.

På annandag påsk visar sig Jesus för lärjungarna på olika sätt. Deras reaktioner är också olika. Några tvivlar på att det är verklighet, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.

Hur firar vi påsk?

Det finns många olika sätt att fira påsk på. Här har vi samlat några av påskens traditioner som du kan hämta inspiration ifrån. (länk till svenskakyrkan.se)

 

Varför firar vi påsk?

Påsken har vi för att minnas att Jesus dog och uppstod för vår skull, för alla människors skull – vi firar segern över döden och kärlekens vinst. Läs mer om Långfredagens och Påskdagens betydelse (länk till svenskakyrkan.se)

 

Varför firar vi påsk?

SKÄRTORSDAG
Torsdagen före påskhelgen äter Jesus för sista gången tillsammans med sina lärjungar. Medan de äter säger Jesus till de tolv lärjungarna att de ska fortsätta att bryta bröd och dricka vin tillsammans även när han inte finns ibland dem. Gör det till minne av mig, säger Jesus
Läs mer om skärtorsdagen på svenskakyrkan.se

Varför firar vi påsk? Jesus bär på korset.

LÅNGFREDAG
Efter att Jesus gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus. Det fattas ett beslut om att Jesus ska dömas till döden.
Läs mer om långfredagen på svenskakyrkan.se

Varför firar vi påsk? Jesus är uppstånden.

PÅSKDAGEN
När en grupp kvinnor kommer till Jesus grav är stenen bortrullad och hans kropp är inte där. Jesus har uppstått från döden. Han har dött för människorna. Genom att han dog får människorna nu evigt liv.
Läs mer om påskdagen på svenskakyrkan.se

Varför firar vi påsk? Jesus visar sig för lärljungarna.

ANNANDAG PÅSK
Jesus visar sig för alla lärjungar på olika sätt. Deras reaktioner är också olika. Några tvivlar på att det är verklighet, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.
Läs mer om annandag påsk på svenskakyrkan.se