Kyrkan i coronatider

Här har vi samlat röster från kyrkans verksamheter som berättar hur den pågående coronaepidemin i landet påverkar sättet att arbeta och hur kyrkan kan ställa om och finnas för sin församling.

Man med skägg, glasögon och prästkrage

Tillsammans tar vi oss igenom det här!

Svenska kyrkan har i alla tider varit en självklar samlingsplats för människor. Det gäller inte minst i tider av kris och oro. Med det nya coronaviruset begränsas möjligheterna att träffas och umgås. Men, konstaterar Anders Friberg, arbetsledande präst i Limhamns församling, detta innebär inte att kyrkan kommer att stänga sin verksamhet. Tvärtom.
Läs hela intervjun med Anders Friberg

Viktigt med viss normalitet även i orostider

Webbsända gudstjänster, ökad närvaro på sociala medier och fler utomhusaktiviteter för föräldralediga och deras barn. Det är några av de åtgärder som barntäta Husie församling planerar för när det nya coronaviruset begränsar möjligheterna att ses i kyrkan på traditionellt vis.
Läs hela intervjun med Rose-Marie Axelsson och Katarina Herbert

Nichlas Vinsander, diakon Sjukhuskyrkan SUS Malmö. Foto: Jens C Hilner

Även den här krisen har ett slut – och det ger hopp!

En av sjukhuskyrkans viktigaste uppgifter är den uppsökande verksamheten. I coronatider begränsas den möjligheten, men det finns fortfarande möjlighet för dem som känner behov av stöd att ringa eller boka tid för enskilda samtal.
Läs hela intervjun med Nichlas Vinsander

Kvinna med glasögon och kort hår i blå skjorta

Katrin Johansson, arbetsledare, städenheten. Foto: Karin Rosvall

Rent hus i kyrkan även i coronatider

Ingen ska tveka att komma till kyrkan av rädsla för att de offentliga ytorna inte hålls rena från bakterier. Inte ens i coronatider. Det säger Katrin Johansson, som tillsammans med Gunilla Svensson är arbetsledare för Svenska kyrkan i Malmös duktiga lokalvårdare.
Läs hela intervjun med Katrin Johansson

Aina Hagström, diakon i S:t Andreas kyrka. Foto: Jens C Hilner.

Ovissheten det svåraste för många äldre

Många äldre riskerar att bli isolerade på grund av coronakrisen. I S:t Andreas kyrka gör personal och medlemmar vad de kan för att ingen ska känna sig ensam. Telefontiderna har utökats och de boende i församlingen uppmuntras att höra av sig – både till kyrkan och till varandra.
– Vi försöker också själva att höra av oss till människor i våra nätverk. Och i den mån vi kan hjälper vi till med praktiska saker, som att handla och hämta ut mediciner, berättar diakonen Aina Hagström.
Läs hela intervjun med Aina Hagström

Äldre kvinna tittar ut från genom balkonfönster

Ulla Löf, frivilligarbetare i Oxie kyrka. Foto: Göran Engström

”Jag saknar nattvarden och att inte få kramas”

Ulla Löf, frivilligarbetare i Oxie kyrka är en av tusentals svenskar som varje vecka söker sig till sin kyrka för att hjälpa till. En pålitlig och ovärderlig kraft som inte syns så mycket utåt – men som de flesta församlingar skulle ha väldigt svårt att klara sig utan. De frivilliga.
Läs hela artikeln med Ulla Löf

Kvinnlig präst håller i ett ljus som är tänt

Ewa-Sofia Gudmundsson, församlingsherde i Fosie församling

Viktigt att minimera risken för smittspridning

Alla kyrkor har olika förutsättningar. Därför ser också responsen på coronakrisen lite olika ut. När en del väljer att hålla öppet så mycket som möjligt så länge som möjligt, har andra valt att dra ner på i stort sett all ordinarie verksamhet.
Läs hela intervjun med Ewa-Sofia Gudmundsson

Alexander Einarsson, organist och kördirigent i S:t Petri kyrka. Foto: privat

Krisen ger plats åt nya kreativa lösningar

Musik är som bäst när den kan upplevas live. Om inte det går – till exempel i coronatider – får man hitta andra sätt att nå ut till publiken i realtid.Ett sätt kan vara att livestreama musiken, konstaterar Alexander Einarsson, organist och kördirigent i S:t Petri kyrka.
– Det finns en viktig symbolisk poäng med att uppleva musiken live. Känslan av att det händer här och nu.
Läs hela intervjun med Alexander Einarsson

Man med barn i famnen

Adrian Hörnquist och Albert Hörnquist-Kalberg. Foto: privat

Babykafé blir ett viktigt avbrott – både för barn och föräldrar

Det är inte bara äldre personer över 70 som riskerar att isoleras till följd av den pågående coronakrisen. En annan grupp som kan tvingas begränsa sina sociala kontakter är småbarnsföräldrarna – de som utöver att känna oro för sin egen, sina föräldrars och kanske till och med mor- och farföräldrars hälsa, även har de allra minsta att ta hänsyn till.
Läs hela intervjun med Adrian Hörnquist