Att försonas är att våga lyssna och att tala sanning

När någon av oss skadar, begår brott eller skadas, skadas vi alla. Vi hör ihop i ett finmaskigt nät av relationer.

Att försonas är att våga lyssna, tala sanning, ta ansvar, möjligt och – om det går – försöka reparera det som gått sönder.

Försoningsgruppen i Malmö har program, helger och föreläsningar till hjälp och stöd i en process som kan vara svår. En februarivecka om året arrangerar de en försoningsvecka. I år erbjöds veckan på S:t Tomasgården, Fosie kyrka.
– Försoning är ett centralt mänskligt begrepp. Vi erbjuder bland annat hjälp till personer som är på behandlingshem eller anstalter. Under en försoningsvecka deltar 5-15 personer Alla anmäler sig frivilligt, säger Ebba Älverbrandt, som är diakon i Fosie kyrka.

Med i försoningsgruppen och i arbetet med försoningsveckan är Ulrica Fritzon, just nu tjänstledig fängelsepräst och doktorand i religionsfilosofi vid Lunds universitet, Stellan Ponnert, präst i Västra Skrävlinge kyrka och Anna Karin Lundgren, präst på KVA Tygelsjö och Häktet Malmö.

Läs mer om försoningsgruppen.

Text/foto Kristina Strand Larsson