Med elbil till paradiset

Nu blommar äppelträden som vitt skum på Östra kyrkogården i Malmö. Fåglarna sjunger och allt trafikbrus stängs ute.

Östra kyrkogården är Malmös största kyrkogård. Hit kommer dagisbarn, Malmöbor som löptränar eller promenerar och sörjande som vill minnas sina döda.

Anna-Carin Forsman är driftschef för Malmös kyrkogårdar. Hon guidar runt i den stora parken i sin lilla blå, helt tysta elbil.
– Kyrkogårdens delar har olika slags växtlighet. Den som promenerar upplever ängsmark, alléer, grusade kyrkogårdsområden och en mängd olika blommor. Kyrkogården är designad för att vara vacker vid alla årstider, säger hon.

Östra kyrkogårdens arkitektur har skapats av arkitekten Sigurd Lewerentz, som från 1916 och fram till sin död 1975 var engagerad i kyrkogårdens olika utvecklingsstadier. 1921 invigdes Östra kyrkogården. Här finns tre kapell – S:ta Gertruds, S:t Knuts och Hoppets kapell. Kyrkogården har katolska och ortodoxa gravkvarter samt en muslimsk och en judisk begravningsplats.

– En av mina favoritplatser är minneslunden som har en damm i mitten. Egentligen var detta tänkt som en ceremoniplats för utomhusbegravningar. Men det har bara varit en sådan begravning och platsen ändrades till en minneslund. Här lägger de sörjande blommor runt dammkanten och konstverket Kretsloppet av Fred Åberg låter dammens vatten stillsamt droppa, säger Anna-Carin.

Den som vill veta mer om Östra kyrkogården och själv vandra runt i den vackra parken, kan följa kyrkogårdens ljudguider. På flera platser finns skyltar med QR-koder som du scannar med din mobil. Sedan kan du lyssna på information om just den platsen. Vid entrén till Östra kyrkogården finns en karta över var skyltarna finns.

Text/foto Kristina Strand Larsson