Nytt skolprojekt ska motverka antisemitism

– Att gå runt med kippa är inte värt det. Speciellt inte i Malmö där det finns så mycket antisemitism.

Den unge mannen tittar rakt in i kameran när han berättar hur hans kompis råkade illa ut efter en judisk fest.

De som överlevde koncentrationslägren under andra världskriget är snart för gamla för att åka ut i skolorna och berätta.  Flera av dem lever inte längre, men berättelserna måste fortsätta leva i framtiden. Skolprogrammet Minnenas arv, som tagit fram av Judiska församlingen i Malmö och det sociala företaget Xenofilia har samlat in judiska berättelser och skapat ett pedagogiskt program som riktar sig till elever och pedagoger i högstadie- och gymnasieskolan.

För Judiska församlingen är det viktigt att diskutera, informera och möta antisemitismen.
– För flera år sedan började vi prata i media om de problem vi sett i Malmö. Vi har ordnat kippavandringar och visningar i synagogan. Genom Minnenas arv når vi unga. De ska inte behöva gå omkring med vanföreställningar om andra grupper. Många barn och unga i Malmö har erfarenhet av flykt. Våra medlemmar är barn till flyktingar, säger Fredrik Sieradzki från Judiska församlingens informationscenter.

Det sociala företaget Xenofilia startades av av Lena Friblick. Tillsammans med Anneli Evers, som är projektledare driver hon Minnenas arv som inte bara handlar om historien utan också om dagens samhälle.
– Tidigare flyktingar delar erfarenheter med dem som kommer i dag. Generationer påverkas av ett trauma, det gäller barn och barnbarn, säger Lena Friblick.

För tre år sedan gjorde Xenofilia utställningen Välkommen till Sverige.Utställningen som bestod av filmade berättelser visades under ett år på Malmö museer. Nästa steg var att samla intervjuerna på en DVD. Sedan blev det också en bok med mer detaljer och fler berättelser.

I oktober drar skolprojektet Minnenas arv igång. 288 lärare har redan utbildats och genom dem nås 7 000 elever. Skolprojektet bygger på en utarbetad metod som ska stärka lärarna. Filmer används för hjälpa eleverna att komma igång och prata om svåra saker. Syftet med Minnenas arv är  motverka antisemitism och rasism, att tala om flykt nu och då och att skapa ett öppet och bra samtalsklimat där alla verkligen vågar säga vad de tycker och tänker.

Anders Rubin, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för skola, säger att Malmö befinner sig i framkant för hur städer kommer att se ut i framtiden.
– Malmö är en stad av minoriteter. Vi möter ständigt nya utmaningar och vi måste ständigt ta tag i svåra frågor.

De elever som kommer att delta i Minnenas arv får fyra lektioner á 80 minuter med sin lärare som fått utbildning av Xenofilia. Anneli Evers berättar:
– För många lever i Malmö kommer de här frågor så nära. När vi testade projektet i en klass började en flicka gråta. ”Det kunde ha varit min mamma” sade hon om den judiska kvinna som berättade om sin flykt för så många år sedan.

Text/foto Kristina Strand Larsson