S:t Pauli kyrka sedd från ovan

Kanske har du gått förbi S:t Pauli kyrka i Malmö och mötts av skylten ”Kyrkan stängd för renovering”? Renoveringen pågår ett tag till, men här kan du få en inblick i hur kyrkan ser ut inuti.

Upp och ner för byggnadsställningar svingar sig snickare, målare och konservatorer. Den som vågar kan klättra ändå upp under kyrkans kupol. Bilderna togs under de sista dagarna med stora byggnadsställningar, men renoveringsarbetet pågår till mars 2017.

– Vi började med att renovera utvändigt 2012-13. Då bytte vi bland annat taket som nu är av aluminiumplåt. Det var långa diskussioner innan vi fick tillstånd att byta ut den gamla svartplåten, men nu tycker många Malmöbor om det silverglänsande taket, säger Magnus Friberg, fastighetstekniker och projektledare på Kyrkans hus.

S:t Pauli kyrka är en av Sveriges få centralkyrkor. Den blev färdig på 1880-talet. När interiören skulle restaureras efter att exteriören var färdig, upptäckte byggarna sprickor i en del av valven och hussvamp i kyrkan. Den från början enkla renoveringen blev komplicerad.
– Nu sanerar vi kyrkan från all hussvamp, bland annat får vi fräsa bort murbruket i angripna väggar. Vi byter också brandlarm, inbrottslarm, belysning och ljudsystem. S:t Pauli kyrka kommer att bli lika vacker som när den var ny, säger Magnus Friberg.

Text/foto Kristina Strand Larsson