S:t Petri kyrka 700 år • 1319–2019

Under jubileumsåret i S:t Petri kyrka uppmärksammas de gångna 700 åren i gudstjänster, konserter, öppna mötesplatser och olika gruppers verksamheter.
Den nya orgeln invigdes med en internationell orgelfestival i månadsskiftet april/maj och i höst når firandet sin höjdpunkt med Jubileumshögmässan den
29 september, utställningar, konserter och guidade visningar.

Nyhetsinslag om S:t Petri kyrka

KULTURHISTORISK UTSTÄLLNING: TRO OCH LIV

En kulturhistorisk pop up-utställning finns på plats i kyrkorummet med historiska föremål som på olika sätt är kopplade till det som skett och fortsätter att ske i kyrkorummet: gudstjänst, dop, vigsel, begravning.
I anslutning till denna arrangeras guidade visningar med Anne Ruponen måndagar kl 14: 2/9, 9/9, 16/9, 23/9, 7/10, 14/10, 21/10 och 28/10.

SIDEN, SAMMET, TRASA, LUMP
I år har S:t Petri kyrkas medeltida textilfragment placerats i ett nytt, klimatstyrt skåp i koromgången, vilket möjliggör att dessa skatter nu kan visas för allmänheten onsdagar kl 13.00: 9/10, 16/10, 6/11, 20/11, 4/12.
Obs! Anmälan krävs. Begränsat deltagarantal 10 personer/tillfälle.
Boka hos guide Anne Ruponen 040-27 90 42.

Biskop Johan Tyrberg

JUBILEUMSHÖGMÄSSA

Den 29 september firades en jubileumshögmässa med anledning av 700-årsjubileet. Predikant och celebrant var biskop Johan Tyrberg. Spem in alium av Thomas Tallis framfördes och Missa S:t Petri av Ulrika Emanuelsson uruppfördes av S:t Petri Ungdomskör (SPUK), Petri Sångare och Carl Adam Landström, orgel under ledning av Alexander Einarsson.

TEMADAGAR

– Söndagen den 13 oktober kl 17.15 arrangerades ett samtal med keramikern och konstnären Pernilla Norrman och Tobias Berg, präst i S:t Petri kyrka, i anslutning till söndagskonserten Glödkol ur den sista askan .

– På FN-dagen 24 oktober kl 18.30 ges konserten Andas lugnt – jag bär dina bördor med S:t Petri Ungdomskör (SPUK) under ledning av dirigent Alexander Einarsson. Vid konserten läser K.G. Hammar ur Dag Hammarskölds bok Vägmärken.

UTSTÄLLNING MED PERNILLA NORRMAN

På Gallerinatten var det vernissage för Lera och tegel, en jubileumsutställning av keramikern och konstnären Pernilla Norrman.
S:t Petri kyrka är Malmös äldsta byggnad och murverkets många tegelstenar har en gång tillverkats för hand på lokala tegelgårdar runtom i staden. Som en del av S:t Petri jubileumsprogram visas en utställning med Pernilla Norrmans arbete i tegellera. Ljudverket Teglets minne framförs vid kyrktornets södra sida som en del av utställningen. Det är producerat av Pernilla Norrman i samarbete med Henrik Meierkord och Samir Dounas med stöd av S:t Petri kyrka, Svenska kyrkan Malmö och Malmö förskönings- och planteringsförening. Lera och tegel pågår i och utanför kyrkorummet 28 september–20 oktober.

Kommande jubileumsaktiviteter

Inga kalenderhändelser hittades.