Musik i S:t Petri kyrka

Se, jag gör allting nytt!

Rubrikens ord är tagna ur Uppenbarelseboken, bibelns sista bok, och beskriver hur Gud skapar en ny himmel och en ny jord. Den långa vintersömnen är över. Framför oss ligger en ny vår, nytt ljus, ett återöppnande av kyrkan, en ny orgel och en säsong med ny musik. Ändå är det samma sol som går upp igen, samma väggar i kyrkan där de gamla bönerna och sångerna sitter kvar. Nytt och gammalt blandas, trygghet och utmaning gör allting nytt, för i kyrkan är all musik samtida oavsett om den är nyskriven eller 300 år gammal.

Ett svar på frågan om vad som gör musik sakral finner vi i hur vi människor uppfattar tiden. Det är när vi upplever spänningen mellan oss själva som dödliga varelser och det som är evigt som vi kan få en glimt av det heliga. Inom religionen står Guds tid i kontrast till de jordiska dagarna och åren och till kroppens tid av puls och andning. Den skapande guden står utanför tiden.

Musiken börjar med andning och puls, med livets inneboende rytm. Vi vet att oavsett vad vi gör slutar denna rytm i dödsögonblicket. Enligt Augustinus kan musiken aldrig vara det samma som tidlöshet. Men den kan rikta själens öra till den gräns där evigheten bryter in i temporaliteten.

På 1300-talet fann musiker ett intrikat sätt att skapa en tonal förväntan. Lyssnarens musikaliska upplevelse styrs av en känsla av musikens framtid; de toner som komma skall. Varje tonalt verk har ett mål: upplösningen av spänning med en tidsresa som går från och tillbaka till tonikan. Så skapas en förväntan som kompositörer utnyttjar. Färden i det musikaliska landskapet förändras genom att man förlänger spänningen, inte uppfyller förväntan utan skapar överraskning eller framkallar humor genom att leda örat i en oväntad riktning. Genom kontrapunkten och flera musikaliska teman i ett stycke skapas en komplexitet som ger en spänning mellan ett otal olika förväntningar av puls och andning. Evigheten kan inte stängas in i tonerna men genom att förändra vår perception av tiden kan musiken få vår själ att sträcka sig utanför tiden, att få en upplevelse av det som är nytt.

Efter flera års arbete blir orgelprojektet äntligen verklighet i S:t Petri kyrka. Under 2019 när vi firar kyrkans 700-årsjubileum blickar vi inte bara bakåt till det som varit utan även framåt när vi inviger en av världens modernaste orglar. Sammankopplad med två gamla orglar och med läktarorgeln samt med sex manualer, över 200 olika stämmor och touchscreens istället för traditionella register kommer den nya kororgeln att spränga alla musikaliska begränsningar för den musik som kommer ur piporna.

Gammalt och nytt, Pärt och Pergolesi, J S Bach och B T Andersson, Poulenc och MacMillan och mycket mer.  Vårens konserter speglar att i kyrkan är all musik samtida.

Välkommen till en ny musiksäsong i S:t Petri kyrka!

Ge ord som jag ej hörde och ljus som jag ej såg.
Låt det som var försummat få röst och bli till sång.
Du som gör allting nytt.
(Psalm 599 ur Den svenska psalmboken)

Kalender