Orgelprojektet

Snart är väntan över: Orgelinvigning och orgelfestival

Under våren 2019 installeras världens modernaste orgel i S:t Petri kyrka. Det blir en orgel som kommer att sätta Malmö på kartan. Det nya orgelkonceptet ”Nya toner i S:t Petri” omfattas av fyra orglar integrerade i ett spelbord som kommer att vara placerat i koret. Orgeln blir norra Europas största orgel sett till antalet manualer och register. 205 register inklusive transmitteringar och klockspel. Med hjälp av touch screens blir den nya orgelns klangliga möjligheter oändliga.

Fredag 26 april till söndag 5 maj blir det orgelfestival i S:t Petri kyrka med invigning av den nya orgeln lördag den 27 april.

Under de tio dagar som festivalen pågår kommer orgeln att stå i fokus på många sätt: pedagogiskt och musikaliskt, som ackompangemang och solistiskt, som gudstjänstinstrument och konsertorgel.

Orkesterkonserter kommer att hållas, gudstjänster och konserter med kör och orgel med musik specialinstrumenterad för festivalen (bland annat blir det inledning och avslutning ur Mahlers åttonde symfoni i festhögmässan den 28 april). Internationella gästorganister och svenska organister med internationell karriär kommer att traktera instrumentet liksom organister från närmiljön. Fokus på barn- och ungdomsmusicerande för orgel kommer att lyftas vid festivalens ena högmässa liksom vid en specialinriktad masterclass för unga organister.

Ett detaljerat program kommer att ges ut inför festivalen.

1 170 122 KRONOR
Projektet Nya toner i S.t Petri kyrka har till dags dato fått in drygt 1 miljon kronor i frivilliga gåvor. Tack!

KÖP EN ORGELPIPA
Vill du också ge ett bidrag till den nya orgeln? En liten pipa kostar 500 kr, mellanstor pipa 1000 kr och en stor pipa 1500 kr. Bankgiro 360-1408. Ange ditt eller givarens namn i rutan för meddelande till betalningsmottagaren. Som tack kommer ditt namn att uppmärksammas. Givetvis kan du också lämna ett anonymt bidrag, till exempel vid eventuella insamlingar vid våra konserter eller när kyrkan öppnat efter renoveringen via en insamlingsbössa i S:t Petri kyrka. Tack för din gåva!

Nya toner i S:t Petri på Facebook
Gå gärna med i den öppna Facebook-gruppen ”Nya toner i S:t Petri” som har mer än 600 medlemmar. Här får du senaste nytt om hur projektet fortskrider samt om framtida stödkonserter bland annat.

Den nya kororgeln har börjat byggas
Det är orgelbyggarfirman Klais i Tyskland som har fått uppdraget att bygga den nya orgeln i S:t Petri kyrka i Malmö. Läs mer på Klais hemsida

Artiklar om orgelprojektet
Sydsvenskan