Orgelprojektet

Snart kommer den nya orgeln

Världens modernaste orgel byggs i S:t Petri kyrka i Malmö. Det blir en orgel som kommer att sätta staden på kartan. – Det finns inga begränsningar för vilken musik man kan spela, menar organisten Carl Adam Landström i S:t Petri församling.

NYA TONER I SANKT PETRI
Den nya orgeln kommer att bli tio meter hög, ha sex manualer och över 200 olika stämmor. Dessutom kommer två gamla orglar som inte varit i bruk på flera decennier att renoveras och kopplas samman med den nya orgeln, så att de kan interagera via ett spelbord i koret.

MÄKTIG UPPLEVELSE
Kyrkobesökarna kommer få en mäktig musikalisk upplevelse när musiken strömmar ut från kyrkans alla hörn. Orgeln blir världens modernaste då man använder sig av »touchscreens« istället för traditionella spakar. – Vi har satsat på att göra S:t Petri till Malmös musikkyrka och vill även fortsätta att bygga broar till musiklivet utanför kyrkans murar.

Förr satt organisten på läktaren som en fantom och kunde inte vara en del av gudstjänsten på samma sätt. Men när spelbordet och organisten hamnar i koret blir det en annan närhet till både kör, präster och församling, berättar organisten Carl Adam Landström, projektledare för orgelprojektet.

INGA BEGRÄNSNINGAR
För Carl Adam Landström finns det inga musikaliska begränsningar för vilken musikgenre som kommer ur orgelpiporna. Själv har han haft konserter med bland annat film- och dataspelsmusik.  – Orgeln är kyrkans orkester. Den kan spela trumpet, flöjt och har till och med trummor i sig. Framför allt kan den bemästra och visa olika känslor som andra instrument inte kan.

Renoveringen av de gamla orglarna slutfördes under 2016 och under hösten 2018 ska den nya orgeln vara på plats. Orgeln kommer att invigas i april 2019.

Marie Starck

 

 

1 170 122 KRONOR
Projektet Nya toner i S.t Petri kyrka har till dags dato fått in drygt 1 miljon kronor i frivilliga gåvor. Tack!

KÖP EN ORGELPIPA
Vill du också ge ett bidrag till den nya orgeln? En liten pipa kostar 500 kr, mellanstor pipa 1000 kr och en stor pipa 1500 kr. Bankgiro 360-1408. Ange ditt eller givarens namn i rutan för meddelande till betalningsmottagaren. Som tack kommer ditt namn att uppmärksammas. Givetvis kan du också lämna ett anonymt bidrag, till exempel vid eventuella insamlingar vid våra konserter eller när kyrkan öppnat efter renoveringen via en insamlingsbössa i S:t Petri kyrka. Tack för din gåva!

Nya toner i S:t Petri på Facebook
Gå gärna med i den öppna Facebook-gruppen ”Nya toner i S:t Petri” som har mer än 600 medlemmar. Här får du senaste nytt om hur projektet fortskrider samt om framtida stödkonserter bland annat.

Den nya kororgeln har börjat byggas
Det är orgelbyggarfirman Klais i Tyskland som har fått uppdraget att bygga den nya orgeln i S:t Petri kyrka i Malmö. Läs mer på Klais hemsida

Artiklar om orgelprojektet
Sydsvenskan
Kvällsposten