Pilgrimsvandra – att be med fötterna

En pilgrim är en människa som är på väg. En pilgrimsvandring är en vandring både till det yttre och till det inre. Målet för den yttre vandringen är alltid en helig plats, oftast en kyrka, men det kan också vara ett berg eller en vacker plats i naturen. Den yttre vandringen är bara ett redskap för den inre vandringen som leder in mot det allra heligaste – in mot den Gud som finns i varje människa. En pilgrimsvandring kan också vara ett tillfälligt avbrott i ett hektiskt liv. Oavsett vem du är och varför du ger dig ut kan vandringen och mötena längs vägen bli en fin andlig upplevelse.

Hur går en pilgrimsvandring till?

En pilgrimsvandring kan pågå några timmar, en heldag eller flera dagar i följd. Pilgrimerna går i lugn takt och med flera pauser. Ofta sker vandringen under tystnad. I vandringen ingår också korta andakter. Genom Malmö pilgrimsnätverk kan Svenska kyrkan Malmö erbjuda vandringar året runt. Pilgrim Malmö är ett ekumeniskt nätverk.

Vill du veta mer?

www.pilgrimsvagen.se

Kontakta Pilgrim Malmö

Nätverkskontakt Pilgrim Malmö
Karin Pråmell, 040-27 92 21, karin.pramell@svenskakyrkan.se

pilgrim.malmo@svenskakyrkan.se

PILGRIMSVANDRA LÄNGS HÄLSANS STIG

En söndag i månaden kl. 13-15.30. Start 17 februari.

Vi utgår från S:t Petri kyrka och vandrar i tystnad längs Hälsans stig i Malmö och olika grönområden. Vi avslutar med en timmes tystnad tillsammans inne i S:t Petri kyrka. Ta gärna med egen matsäck. För mer information: eva.blomdell@svenskakyrkan.se , 040-27 90 39

PILGRIMSVANDRING PÅ LUNCHEN

Tisdag  27 november, 4 december. Samling kl. 10.50 utanför S.t Johannes kyrka. Vårterminen 2019:  varannan tisdag 5 februari – 28 maj.

Pilgrimsvandra i Pildammsparken en timme på lunchen. Vandringarna sker i enkelhet och tystnad. Ingen föranmälan. Vandringsledare Lisbeth Jönsson, Malou Hasselhuhn och Kicki Skoglund. Mer information: pilgrim.malmo@svenskakyrkan.se

PILGRIMSGRUPPEN I HELIGA TREFALDIGHET

Pilgrimsgruppen i Heliga Trefaldighetskyrkan träffas en gång i månaden. Vi gör vandringar i Skånes vackra natur och reser till kända pilgrimsmål. Välkommen att vara med i gruppen. Ledare Stefan Nilsson.

Mer information: stefan.bo.nilsson@gmail.com

Malmö kanal, blå himmel och vårträd

PILGRIMSVANDRA MELLAN KYRKOKONST, KLOSTER, IDYLLER, MUSIK OCH MÄNNISKOÖDEN

Lördag 6 april kl. 09.30 – 12.30 Pilgrimsvandra i Slottsstaden, Fridhem och Kungsparken via stopp som alla har olika förbindelser till Malmös andliga liv. Det blir guidning och berättelser vid varje stopp: Petrigården där en gång Malmös enda kloster i modern tid fanns, trädgårdsidyllen Andreasgården, Engeströmska villan  (en gång Malmö Musikhögskola) och Malmöhus Slott, där vi får höra om dödsdömda Pernilla Persdotters öde. Vandringen börjar kl. 09.30 utanför S:t Andreas kyrka och avslutas för den som vill, med lunch på Restaurang Vega, Malmöhus. Ta gärna med en enkel fika till stoppet på Andreasgården. Ingen föranmälan. Arrangör Pilgrimsgruppen Eriksfält.  Mer information: jarl.ingelf@gmail.com

EMMAUSVANDRINGAR ANNANDAG PÅSK 2019

Pilgrimsvandra mellan kyrkorna i S:t Johannes församling
Annandag påsk 22 april 2019. Samling kl. 16.00 i S:t Matteus kyrka. Vandringen avslutas med Emmausmässa i S:t Johannes kyrka kl. 18.00.

Pilgrimsvandra i Bulltofta rekreationsområde
Annandag påsk 22 april 2019 kl. 12.30. Emmausvandringen börjar i Bulltofta rekreationsområde och avslutas med mässa i Husie församlingshem. För mer information: maya.salmon@svenskakyrkan.se , 040-27 90 88.

JUBILEUMSVANDRING PILGRIMSVÄGEN 10 ÅR

Lördag 1 juni – söndag 2 juni

Pilgrimsvägen i Lunds stift fyller 10 år. De firas med jubileumsvandringar från olika ställen runt om i Skåne vilka alla sammanstrålar i Lunds domkyrka. Pilgrim Malmö arrangerar en vandring längs pilgrimsvägen mellan Malmö och Lund. Mer information kommer under våren 2019.