Pilgrimsvandra – att be med fötterna

En pilgrim är en människa som är på väg. En pilgrimsvandring är en vandring både till det yttre och till det inre. Målet för den yttre vandringen är alltid en helig plats, oftast en kyrka, men det kan också vara ett berg eller en vacker plats i naturen. Den yttre vandringen är bara ett redskap för den inre vandringen som leder in mot det allra heligaste – in mot den Gud som finns i varje människa. En pilgrimsvandring kan också vara ett tillfälligt avbrott i ett hektiskt liv. Oavsett vem du är och varför du ger dig ut kan vandringen och mötena längs vägen bli en fin andlig upplevelse.

Hur går en pilgrimsvandring till?

En pilgrimsvandring kan pågå några timmar, en heldag eller flera dagar i följd. Pilgrimerna går i lugn takt och med flera pauser. Ofta sker vandringen under tystnad. I vandringen ingår också korta andakter. Genom Malmö pilgrimsnätverk kan Svenska kyrkan Malmö erbjuda vandringar året runt. Pilgrim Malmö är ett ekumeniskt nätverk.

Vill du veta mer?

www.pilgrimsvagen.se

Kontakta Pilgrim Malmö

Nätverkskontakt Pilgrim Malmö
Karin Pråmell, 040-27 92 21, [email protected]

PILGRIMSVANDRA LÄNGS HÄLSANS STIG

En söndag i månaden kl. 13-15.30. Start 17 februari.

Vi utgår från S:t Petri kyrka och vandrar i tystnad längs Hälsans stig i Malmö och olika grönområden. Vi avslutar med en timmes tystnad tillsammans inne i S:t Petri kyrka. Ta gärna med egen matsäck. För mer information: [email protected] , 040-27 90 39

PILGRIMSVANDRING PÅ LUNCHEN

Tisdag 16/4, 30/4, 7/5, 14/5, 21/5, 28/5. Samling utanför S:t Johannes kyrka kl 10.50.

Pilgrimsvandra i Pildammsparken en timme på lunchen. Vandringarna sker i enkelhet och tystnad. Ingen föranmälan. Vandringsledare Lisbeth Jönsson, Malou Hasselhuhn och Kicki Skoglund. Mer information: [email protected]

PILGRIMSGRUPPEN I HELIGA TREFALDIGHET

Pilgrimsgruppen i Heliga Trefaldighetskyrkan träffas en gång i månaden. Vi gör vandringar i Skånes vackra natur och reser till kända pilgrimsmål. Välkommen att vara med i gruppen. Ledare Stefan Nilsson.

Mer information: [email protected]

Vitkalkad kyrka inramad av grönskande träd och lila syrenbuske

STJÄRNVANDRING: VANDRINGSFOLKET OCH FRIHET

Lördag 11 maj kl. 10.15 – 13.00. Ca 5 km vandring från Västra Skrävlinge kyrka till S:t Johannes kyrka, via S:t Matteus kyrka. Vandringen sker i enkelhet, med delande och tystnad. Samling kl. 10.15 vid V Skrävlinge församlingshem, V Skrävlinge kyrkoväg 16, Malmö*.
Det finns möjlighet till enkel frukost 09.45-10.15. Vandringen avslutas vid Triangelns station. Hemfärd sker på egen hand.  Vandringsledare är Lisbeth Jönsson och prästen Per Kristiansson. Ingen föranmälan. Kläder efter väder, väl ingångna skor. Medtag matsäck.

För mer information: [email protected]

*Stadsbuss 1, hållplats Ögårdsparken (4 min gång). Stadsbuss 33, hållplats Travbanan (6 min gång). Tåg Persborg/ Rosengård station (20 min gång).

Kvinna i gul jacka med ryggsäck ute i skogen

JUBILEUMSVANDRING PILGRIMSVÄGEN 10 ÅR

Pilgrimsvägen i Lunds stift fyller 10 år. Det firas med jubileumsvandringar från olika ställen runt om i Skåne vilka alla sammanstrålar i Lunds domkyrka. Vandringarna sker i enkelhet, med delande och tystnad.

Jubileumsvandring: Växtkraft och Långsamhet (10-12 km)
Fredag 31 maj kl. 09.15 – 15.00.
 Barmhärtighetens väg från S:t Johannes kyrka via Kirseberg och Kronetorp till Burlövs gamla kyrka. Samling kl. 09.15 vid S:t Johannes kyrka, Rådmansgatan 20, Malmö (vid Triangeln). Vandringen avslutas vid Burlövs gamla kyrka, Gamla kyrkovägen 1, Arlöv. Hemfärd sker på egen hand (ca 30 min vandring till Åkarps tågstation).  Vandringsledare är Lisbeth Jönsson, Jarl Ingelf och diakon Eva Blomdell. Ingen föranmälan. Kläder efter väder, väl ingångna skor.  Medtag matsäck för dagen. För mer information: 040-27 90 39, [email protected]

Jubileumsvandring: Andlighet (20-22 km eller 10-12 km)
Lördag 1 juni kl. 07.45 – 19.00 eller kl. 13.00-19.00
Alternativ 1: 20-22 km S:t Johannes kyrka, Malmö – Hjärups församlingshem, via Kirseberg, Kronetorp, Burlöv, Görslöv, Tirup och Uppåkra. Samling kl. 07.45 S:t Johannes, Rådmansgatan 20, Malmö (vid Triangeln).

Alternativ 2: 10-12 km Burlövs gamla kyrka – Hjärups församlingshem, via Görslöv, Tirup och Uppåkra. Samling kl. 13.00 vid Burlövs gamla kyrka, Gamla kyrkvägen 1, Arlöv. (Tåg till Åkarp station, ca 30 min vandring till Burlövs gamla kyrka ).

Båda vandringarna avslutas med mässa kl. 18.30 och en gemensam måltid för den som önskar. Vandringsledare är Lovisa Gamelius och präst Karin Pråmell. Ingen föranmälan. Kläder efter väder, väl ingångna skor. Medtag matsäck så du klarar dig över dagen. Hemfärd sker på egen hand, förslagsvis med tåg från Hjärup station, 9 min gång från församlingshemmet på Stationsstigen 14 i Hjärup. För den som önskar finns det möjlighet till övernattning på golvet i församlingshemmet i Hjärup. Begränsat antal platser. Pris 100 kr inkl. kvällsmat och enkel frukost. Ta med sovsäck och liggunderlag. OBS! För sovplats gäller föranmälan senast 17 maj via www.pilgrimsvagen.se/anmalan-till-vandringar-och-program/Avgiften faktureras via studieförbundet Sensus.

För mer information: 040-27 92 21, [email protected]

Jubileumsvandring: Delande (9 km)
Söndag 2 juni kl. 06.45 – 10.45, mässa kl. 11.00.
 Barmhärtighetens väg från Hjärups församlingshem till Domkyrkan i Lund via Uppåkra och Helgeand. Samling 06.15 vid Hjärups församlingshem, Stationsstigen 14, Hjärup. ( 9 min promenad från Hjärup tågstation). Vandringen avslutas med Jubileumshögmässa i Domkyrkan kl. 11.00. Efter mässan fortsätter 10-årsfirandet med soppa och öppen scen på Domkyrkoplatsen. Vandringsledare är Magnus Haraldsson och Eva Svederberg. Hemfärd sker på egen hand ( ca 9 min gång till Lund C). Ingen föranmälan. Medtag matsäck så du klarar dig över dagen. För mer information: 0722-31 38 88, [email protected]