Begravning

När döden kommer nära är det ofta många frågor som behöver svar. En del svar kan du få i samråd med din kyrka, präst, musiker och begravningsbyrån.

Att ta farväl av en närstående är ofta tungt. Med sina ritualer och symbolhandlingar vill och kan Svenska kyrkan vara till stöd, hjälp och trygghet när livet förändras. Begravningsgudstjänsten finns till för att säga farväl, överlämna en människa till Gud och säga tack. Att samlas till begravningsgudstjänst med familj, släkt, vänner och andra nära, är ett sätt att gemensamt stötta varandra och minnas den som lämnat oss.

Begravningen är en helhet som kan delas upp i tre olika huvudområden: praktiska åtgärder, begravningsceremoni och gravsättning.

Praktiska åtgärder – Planering, praktiska förberedelser och samordning är dödsboets ansvar. Det kan en begravningsentreprenör hjälpa till med.
Begravningsceremoni – leds av präst i en kyrka eller ett kapell och kallas begravningsgudstjänst. Den har redan betalats via kyrkoavgiften och innebär därför inga extra kostnader om den avlidne var medlem i Svenska kyrkan.
Gravsättning – Det finns fyra olika slag av gravsättningar: kistgrav, urngrav, minneslund och askgravlund. Läs mer om begravning på Malmö Kyrkogårdsförvaltnings hemsida

Kontakt och frågor om begravning

Ring Kyrkogårdsförvaltningen, 040-27 92 00
Telefontid: vardagar kl 10-12 och 13-15
Skicka E-post till Malmö Kyrkogårdsförvaltning
Hemsida Malmö Kyrkogårdsförvaltning

Behöver du någon att prata med?

Kontakta oss via telefon eller e-post så lotsar vi dig till rätt person. 040-27 90 00, [email protected]
Mellan kl 21-06 kan du ringa 112 för att tala med en jourhavande präst.

blad_hostlov

NÄR LIVET TAR SLUT

Det är inte bråttom. Som anhörig är man ofta i chocktillstånd när ett dödsfall inträffat. Man vill göra något, genast. Eller man blir handlingsförlamad. Ett genomgående råd är att vänta med att planera. Det finns tid att landa.

ros_sno1

FRÅGOR OCH SVAR OM BEGRAVNING

Vem tar hand om kroppen vid ett dödsfall? Hur och var anmäler man ett dödsfall? Och vad är skillnaderna mellan kistgrav, urngrav, askgravlund och minneslund? Det och mycket annat får du svar på här.

sten_strand

PLANERA EN BEGRAVNING

Det kan kännas tungt att mitt i sorgen ta tag i allt det praktiska. Här har vi samlat information som kan hjälpa dig i planeringen av begravningen.