Angående Taizéhelg i Rosengård, 24-26 april 2020.

Det är med sorg, men också med förtröstan, som vi fattat beslutet att skjuta Taizéhelgen i Rosengård på framtiden. Anledningen till detta är den pandemiska smittan av Covid-19.

Vi såg fram emot helgen och var tacksamma för er som anmält er som deltagare eller volontärer. Därför hoppas vi att kunna återkomma med ett nytt datum, när tiderna är annorlunda.

Att samla unga kristna i vårt område för att söka hopp, gemenskap och tillit tillsammans kommer att vara aktuellt också i framtiden. Vi har också ambitionen att framöver samla till ekumeniska böner i Taizéanda här i området, som ett sätt att fördjupa den vänskap vi initierat.

Låt oss inte upphöra att be för varandra och med varandra i Andens gemenskap.

/Planeringsgruppen

 

 


 

 

Taizéhelg i Rosengård

Den 24-26 april bjuder Västra Skrävlinge kyrka och Sankta Maria i Rosengårds katolska kyrka in till ett Taiziémöte med bibelstudier och workshops. Helgen riktar sig till unga mellan 17 – 35 år.

Taizémötet kommer att hållas i Sankta Maria i Rosengårds katolska kyrka samt i andra lokaler runtom i Rosengård med omnejd. Varefter programpunkterna blir klara kommer de att publiceras på den här sidan. Den första advent öppnar anmälan!

Anmäl dig här!

OM TAIZÉHELGEN

När vi bjuder in till Taizéhelg tillsammans har vi flera mål sättningar: vi vill fördjupa närheten mellan våra trosinriktningar, också till de andra kyrkor som finns i vårt närområde. Vi vill inspirera till tillit och gästfrihet. Vi vill visa andra kyrkans liv, så som det är i vårt område, dess utmaningar och glädjeämnen.

Vi ser fram emot att tillsammans söka den dolda källan, i bön, bibelstudier, delande och workshops. Kommuniteten i Taizé är ett hundratal bröder från den katolska eller olika protestantiska kyrkor. Genom sin blotta existens är kommuniteten en ”gemenskapens liknelse”, ett konkret tecken på försoning mellan kristna från olika kyrkor och länder som ibland stått emot varandra.  De välkomnar varje sommar tusentals unga för veckolånga möten och vill inspirera dem att verka i sina kyrkor på hemmaplan. 

Vi ser mycket fram emot att få välkomna bröder därifrån till Rosengård och till våra kyrkor.

 

Kors med församling i bakgrunden

KYRKORNA

Ett stenkast ifrån varandra ligger Sankta Maria i Rosengårds katolska kyrka och Västra Skrävlinge kyrka, som är en kyrka i Svenska kyrkan. Omringade av höghusen i ett av Sveriges mest omskrivna områden; två torn, två kors, två församlingar.
I området är kristna i minoritet, men religiösa är nästan alla. Alldeles nära finns det andra torn, det är moskéns. I Rosengård har kyrkan utmaningar – och glädjeämnen – som är ovanliga i Sverige.

WORKSHOPS OCH BIBELSTUDIER

Under mötet kan du ta del av bibelstudier tillsammans med en broder från kommuniteten i Taizé, där vi också i grupper får dela våra tankar och erfarenheter med varandra. Det kommer även att finnas olika workshops. Flera av dessa workshops kommer att spegla det liv som kyrkan lever i Malmö och Rosengård.

Anmälan till workshops gör du här

Vi behöver dina svar senast 25 mars!

Workshops

Ung och kristen i östra Malmö

Tre unga; en katolik, en protestant och en ortodox, möts och pratar om sin tro och sitt deltagande i sina församlingar. Hur formas en kristen identitet i dessa områden? Hur är unga en tillgång för sina kyrkor och hur kan kyrkan vara en del av en ung persons liv?

Gästfrihet, med Lilla kommuniteten i Malmö

Lilla kommuniteten bor ihop och ber ihop, med mycket inspiration från Taizé. De har också på olika sätt i sin gemenskap tränat sig i gästfrihet. I denna workshop får vi inspireras för att leva mer gästfritt.

Agora Ung – INSTÄLLD

Unga tjejer från tre olika religiösa traditioner har sökt gemenskap och fred i sin grupp Agora Ung. I denna workshop får vi höra om deras erfarenheter och utmanas att skapa fred över gränser.

Byskolorna i Mymensingh, Bangladesh – INSTÄLLD

”Att ha sin glädje i att göra gott för andra” – det är något som kännetecknar Taizébrödernas liv. Denna workshop ger en inblick i brödernas liv och verksamhet bland de allra fattigaste i Mymensingh, Bangladesh. Ett land som förvisso är fattigt, men samtidigt rikt på skönhet och generositet.

 Musikens betydelse för gudstjänstlivet 

Möt olika musikstilar under kyrkoåret tillsammans den eritreanska katolska gruppen s:t Antoni från Lund.

 Vänskap och gästfrihet sitter i kroppen – INSTÄLLD

Prova på pantomim med Katarzyna Tyczkowska. I denna workshop prövar vi att gestalta vänskap och gästfrihet med hjälp av kroppens förmågor.

Gästfriheten och vänskapen – Bibelns ord och vi

Samling kring lägerelden för att läsa i Bibeln och dela erfarenheter kring gästfrihet och vänskap med br. Björn OP.

 On prayer, with brother/s/ from Taizé

Reflections from the Taizé community about prayer and life. In English.

Öva sångerna till kvällens bön

Vi lär oss Taizésånger i stämmor och vi blir ett stöd för lördagskvällens och söndagsmorgonens bön. Kanske vill du träna in en solovers? Ges bara för första passet.

Instrumentalövning inför kvällens bön

För dig som vill använda ditt medtagna instrument i lördagskvällens och söndagsmorgonens bön. God notläsningsförmåga krävs. Ges bara för andra passet.

Att hitta ett nytt hem för sig själv och sin tro.

En workshop om att hitta sitt sammanhang i kyrkan som nyanländ. Unga berättar om sin väg till ett nytt land och till den Kristna tron.

Rosengård och ett berättande kyrkorum – INSTÄLLD

Följ med till Makedonskortodoxa kyrkan. På vägen dit går vi genom Rosengård och ser några av de platser som är viktiga i området. Väl i kyrkan guidas vi i rummet och låter ikonerna berätta.

Liv, död och uppståndelse, en konstworkshop DUBBELTID

Leds av illustratör Dave Henson. Vi skapar tillsammans ett konstverk med dopet som inspiration och papper som huvudsakligt material. Inga förkunskaper krävs.

Arts workshop on life, death and resurrection. Both English and Swedish can be used.

Sensus logotyp

ANMÄLAN OCH PRAKTISK INFO

Anmälan kommer att vara öppen till 1 mars 2020. Själva mötet/helgen kommer att hållas i Sankta Maria i Rosengårds katolska kyrka samt i andra lokaler runtom i Rosengård med omnejd och riktar sig till dig som är mellan 17 – 35 år. Självklart är du som är över 35 välkommen att delta som ledare för en grupp unga. I övrigt hänvisar vi dig som är äldre till att bli volontär.

Du anmäler dig till Taizéhelgen i Rosengård här!

BLI VOLONTÄR

Du som bor i Malmö med omnejd och är minst 17 år kan bli volontär inför mötet. Som volontär deltar du i mötet genom att ha uppgifter för att stödja mötet. Du får mat och är med på bönerna, men i övrigt är du i första hand tillgänglig för de ansvarsuppgifter som du tilldelas. Den som är volontär betalar ingen deltagaravgift. Du förväntas ha ett eget boende under helgen och har möjlighet att komma till Rosengård på volontärsamling under våren.

För att bli volontär, maila namn, ålder, telefonnummer och mailadress till [email protected]. Skriv Volontär Taizéhelg i ämnesraden. Skriv också om du önskar specialkost eller om det är något annat som vi behöver veta om dig. Du som anmäler dig som volontär behöver inte göra en registrering på anmälningssidan.

VÄRDFAMILJ

Ett annat sätt att vara delaktig är att ställa upp som värdfamilj. Att ha deltagare boende hemma hos dig är ett tillfälle att få dela tro och liv. Rekrytering av värdfamiljer börjar under våren. För mer information kontakta Marta (se nedan).

FACEBOOK

Om du vill vara med och följa arbetet inför mötet eller vara delaktig i samtal kring den, följ då eventet Taizéhelg i Rosengård på Facebook!

Program

Fredag

 • kl 15.00-18.00 Registrering
 • Kl 17.30 Middag
 • Kl 19.00 Bön och öppning av mötet. Vandring till Västra Skrävlinge. Kväll med värdfamiljer/café

Lördag

 • Frukost
 • Kl 9.00 Bön
 • Kl 10.00 Bibelstudium, introducerat av bröder
 • Kl 12.00 Middagsbön
 • Kl 12:45 Lunch
 • Kl 14.00 Workshop 1
 • Kl 15.45 Workshop 2
 • Kl 17.30 Middag
 • Kl 19.00 Bön
 • Kl 20.00 Gemenskapsafton

Söndag

 • Kl 8.00 Bön
 • Kl 9.00 Frukost (avslutning av mötet)
 • Kl 11.00 Mässa i Västra Skrävlinge kyrka
 • kl 11.30 Mässa i Sankta Maria i Rosengård

 

Kontakt

Präst
Marta Holgersson
070-95 06 486
040-27 91 54
[email protected]